Bradley Manning: held of verrader?

16 december 2011

Herinnert U zich nog de beelden van Amerikaanse soldaten in Irak die vanuit een helicopter vrolijk lachend mensen neerschieten? Onder de 18 slachtoffers waren ook een fotograaf van Reuters en zijn chauffeur. Het filmpje werd gelekt door de toen 22-jarige militair Bradley E. Manning en Wikileaks zette het onder de naam Collateral Murder online.

 

Manning werd in mei 2010 in Irak gearresteerd. Tot april werd hij naakt in een kale isoleercel van 1.80m bij 3.60m vastgehouden op een marinebasis in Quantico in de staat Virginia. Na internationale kritiek werd hij overgeplaatst naar de Fort Leavenworth in Kansas.

 

Vandaag verscheen hij (voor het eerst) voor een militaire rechtbank. De rechter moet bepalen of Manning volgend jaar voor een krijgsraad moet verschijnen. De zitting zal waarschijnlijk nog het hele weekend duren. Bradley Manning riskeert uiteindelijk een gevangenisstraf tot 52 jaar, of zelfs de doodstraf.

 

Intussen blijft hij - afhankelijk van aan wie de vraag gesteld wordt - een held of een verrader. Graham Nash heeft alvast een niet mis te verstane keuze gemaakt.

 

 

 

Lees en beluister ook