Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Wereld Vandaag

Bram Vandeputte sprak met ex-werknemer van Facebook: "Politici konden Facebook maandenlang misbruiken"

do 22 apr. - 8:05

Politici uit verschillende landen hebben maandenlang misbruik kunnen maken van Facebook om hun inwoners te misleiden en politieke tegenstanders aan te vallen. Dat blijkt uit verklaringen van Sophie Zhang, die twee jaar werkte als data-analist bij Facebook.
facebook

In 2018 doet Mark Zuckerberg, de CEO van Facebook, een belofte in het Amerikaanse Congres. De aanpak van politieke manipulatie op het platform moet een topprioriteit worden. Het is een antwoord op de felle kritiek na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump en alle onthullingen over desinformatie en het misbruik van persoonlijke gegevens voor politieke advertenties op Facebook.

Manipulatie door president Honduras

Tot daar de beloftes. Want in de praktijk slaagt Facebook er nog altijd niet in om op tijd in te grijpen als er bewijzen opduiken van politieke manipulatie, dat vertelt Sophie Zhang in een gesprek met Bram Vandeputte. In 2018 begint de Amerikaanse als data-analist bij Facebook, haar opdracht is om reacties en vind-ik-leuks van valse accounts te onderscheppen en die van het platform te verwijderen. Na enkele maanden ontdekt ze dat de techniek gebruikt wordt door de president van Honduras.

Om haar leidinggevenden te tonen hoe het misbruik er concreet uitziet, neemt ze een screenshot van een pagina waarop de valse accounts actief zijn. Wat ze dan nog niet weet, is dat het om de president van Honduras gaat: “Ik wist niet wie Juan Orlando Hernández was, tot ik ging zoeken op Google. Op zijn pagina zag ik iets heel vreemd. Veel mensen die zijn berichten leuk vonden, waren helemaal geen mensen. Het waren pagina’s die deden alsof het mensen waren.”

Na onderzoek ontdekt Sophie Zhang dat er een rechtstreeks verband is tussen de president van Honduras en de valse accounts, één van de personen achter de nepprofielen is ook verantwoordelijk voor de pagina van president Hernández. Met die informatie trekt Zhang naar haar leidinggevenden, zonder resultaat. Pas na een jaar grijpt Facebook in. Bij gelijkaardig misbruik in het autoritaire Azerbeidzjan duurt het zelfs 14 maanden voor het technologiebedrijf actie onderneemt.

Niet-westerse landen geen prioriteit?

Volgens Sophie Zhang is dat het bewijs dat niet-westerse landen geen prioriteit zijn voor Facebook in de strijd tegen politieke manipulatie. Maar de voormalige data-analist ziet nog een andere verklaring, volgens Zhang is mogelijke PR-schade bij het bedrijf een belangrijke drijfveer om al dan niet in te grijpen: “Meestal zijn het overheden of journalisten die waarschuwen dat er iets vreemds aan de hand is. Wat er in Honduras gebeurd is, dat heb ik zelf onderzocht. Niemand buiten het bedrijf kon dus druk zetten op Facebook.”

We gaan wereldwijd hard achter misbruik aan en hebben gespecialiseerde teams die zich op dit werk richten

In een schriftelijke reactie aan 'Terzake' spreekt het technologiebedrijf die kritiek tegen: “We zijn het fundamenteel oneens met de karakterisering van onze prioriteiten en inspanningen om misbruik op ons platform te voorkomen. We gaan wereldwijd hard achter misbruik aan en hebben gespecialiseerde teams die zich op dit werk richten. Als gevolg daarvan hebben we meer dan 100 netwerken van gecoördineerd niet-authentiek gedrag neergehaald.”

“Bloed aan mijn handen”

Twee jaar lang voert Sophie Zhang, naar eigen zeggen, een eenzame strijd tegen politieke manipulatie: “Het was een onmogelijke opdracht, het voelde alsof ik bloed aan mijn handen had. Ik probeerde de hele wereld te beschermen. Maar soms heb ik de keuze gemaakt om een bepaald land geen voorrang te geven. Maar als daar dan iets gebeurde, vroeg ik me altijd af wat er gebeurd zou zijn als ik een andere keuze had gemaakt.”

Het grote probleem volgens Zhang is de manier waarop Facebook werkt en georganiseerd is: “Het bedrijf wil gewoon geld verdienen. Maar de kost die daarmee verbonden is, wordt betaald door de samenleving en de democratie”, zegt ze in "Terzake". Vooral het gebrek aan transparantie vindt de klokkenluider problematisch: “Het is alsof alleen tabaksproducenten weten dat je kanker krijgt van sigaretten. In zo’n situatie zou het heel belangrijk zijn dat er iemand uit de sector de wereld daarvoor waarschuwt. Dat is precies wat ik nu probeer te doen.”

Beluister het gesprek met Sophie Zhang in 'De Wereld Vandaag' via Radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet