Brand in Notre-Dame Parijs: enorme schade, maar structuur en westtorens gered

16 april 2019
Er woedt een brand in de Notre-Dame in Parijs, de beroemde en eeuwenoude kathedraal in het hartje van de Franse hoofdstad. Het inferno heeft een ware ravage aangericht. De centrale torenspits van het eeuwenoude gebouw is ingestort, net als het volledige dak, maar het gebouw zelf kon uiteindelijk gered worden van de totale ondergang. Overzicht van een dramatische avond in Parijs.

De brand in de kathedraal Notre-Dame brak gisteren uit rond 18.50 uur. Het bleek al snel dat het heel serieus was: er was een immense rookpluim te zien en ook de vuurzee, centraal in de kathedraal, was enorm.

Het vuur was niet te houden. De fijne torenspits centraal boven het schip, de zogenaamde vieringtoren van het gebouw, brandde als een toorts en stortte even voor 20 uur in. Het volledige dak volgde even later.

Het centrale deel van het dak stond helemaal in de steigers voor renovatiewerken. Wellicht is daar dus ergens de oorzaak van de brand te zoeken. De politie gaat alvast niet uit van een terreurdaad. Er zouden geen doden of gewonden zijn gevallen, maar de schade is enorm.

Wegens de omvang van het inferno besliste burgemeester Anne Hidalgo om het volledige Île de la Cité te evacueren. Op het eiland in de Seine waar de Notre-Dame staat, wonen ongeveer duizend mensen.

Rond 22 uur kwam de melding dat het niet zeker is dat het gebouw gevrijwaard kan worden. De brandweerlui, die moeite hadden om de binnenkant van het het immense bouwwerk te bereiken, probeerden noodgedwongen vooral om de vuurzee te beperken. Zij concentreerden zich zowel op de binnen- als de buitenkant van het gebouw.

Even leek het erop dat de hele kathedraal in vlammen zou kunnen opgaan, maar tegen 23 uur kwam het goede nieuws dat de structuur van het gebouw en de twee westtorens gered konden worden.

De Franse president Emmanuel Macron heeft na het uitbreken van de brand in het historische gebouw zijn toespraak geannuleerd over de resultaten van het "grand débat" in de nasleep van het gelehesjesprotest. Heel laat op de avond, rond half 12, gaf hij een emotionele speech over de brand: "We gaan de kathedraal samen heropbouwen", zei hij.

Macron en de burgemeester van Parijs Anne Hidalgo hebben op twitter gereageerd op de brand. Macron schrijft dat hij bedroefd is om het nationale symbool en "een stukje van ons allen" in lichterlaaie te zien staan.

Burgemeester Hidalgo vraagt de mensen in de buurt om de veiligheidszone te respecteren. "Er is een vreselijke brand aan de gang in de kathedraal Notre-Dame van Parijs. De brandweer is het vuur aan het bestrijden", aldus Hidalgo.