Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Branden in Amazonewoud niet voorbij: "Piek moet er nog aankomen"

ma 23 sep. - 6:09

Midden augustus waren de hevige bosbranden in het Amazonewoud wereldnieuws. Een maand later zijn de branden daar allerminst voorbij. Integendeel, de piek moet er nog aankomen, verwacht VRT NWS-journalist Mattias Tuyls, vanuit Humaitá, in het westen van Brazilië.
© Mattias Tuyls

Een dikke maand geleden logen de cijfers er niet om: 85 procent meer branden in Brazilië in de eerste acht maanden van 2019 dan in dezelfde periode vorig jaar. Ongeveer de helft daarvan in het Amazonewoud. De toestand was zeer ernstig. De internationale media zoomden in, wereldleiders maakten zich grote zorgen.

Nu, een maand later, is de situatie er nog niet echt verbeterd. Het aantal branden in Brazilië is in september volgens de satellietgegevens van het Braziliaanse Instituut voor Ruimteonderzoek INPE wel met 13 procent afgenomen in vergelijking met augustus, maar de maand september is nog volop bezig. Mogelijk wordt september dus even erg of zelfs erger dan augustus.

Bovendien zit de piek van de branden in het droogseizoen (juni-december) er nog aan te komen, vertelt VRT NWS-journalist Mattias Tuyls in 'De Ochtend'. "De veel gebruikte slash-and-burntechniek ligt hier vaak aan de oorzaak van de branden en dat betekent dat de bomen eerst gekapt worden en enkele maanden later in brand worden gestoken om tijdelijk aan landbouw te kunnen doen. In juli en augustus is er historisch veel ontbost, dus er zit wel nog wat aan te komen van bos dat al gekapt is maar nog in brand moet worden gestoken. Wie wil branden, zal branden, wordt hier gezegd, verbod of niet."

(lees verder onder de foto)

© Mattias Tuyls

© Mattias Tuyls

Tuyls verblijft nu in Humaitá, in het zuiden van de deelstaat Amazonas. "Een stadje van zo'n 30.000 à 40.000 mensen, erg diep in het Amazonewoud en zo'n beetje afgesneden van alles en iedereen." In de deelstaat Amazonas is het aantal branden wel enorm afgenomen, zegt Tuyls. "Hier zouden volgens de officiële cijfers 62 procent minder branden zijn."

"Dat zou kunnen te maken hebben met het goede werk van brandweer en leger, die samenwerken om de branden te bestrijden. President Jair Bolsonaro heeft 44.000 soldaten vrijgemaakt om de brandweer te helpen. Maar als je hen bezigziet, werken ze toch vaak met beperkte middelen. Wellicht heeft het verbod op branden van Bolsonaro, dat 60 dagen van kracht is en dat verlengd wordt, er ook wel wat mee te maken."

Het Amazonewoud is ernorm, maar op weg naar Humaitá konden Tuyls en zijn ploeg her en der wel schade van de bosbranden opmeten (zie foto's). "Gisteravond kwamen we onderweg in het donker al een serieuze brand tegen met enorme rookontwikkeling. Vandaag zijn we in een reservaat geweest van een inheemse stam. Die reservaten zijn beschermd, maar enkele weken geleden zijn honderden hectare volledig in vlammen opgegaan. Grond die volledig zwart is, een volledig wasteland, dat hadden ze daar nog nooit meegemaakt." De gevolgen laten zich ook voelen, stelde Tuyls vast, "want de kinderen in het dorp blijken ademhalingsproblemen te hebben".

Beluister het gesprek met Mattias Tuyls in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet