Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Braziliaanse ziekenhuizen overweldigd door corona terwijl sociale onrust groeit

di 9 feb. - 3:41

In de Braziliaanse Amazonestad Manaus sterven mensen een verstikkingsdood door een tekort aan zuurstofflessen. En dat nadat beelden van massagraven in de stad de wereld in het voorjaar van 2020 ook al hadden overspoeld. Reporter Mattias Tuyls bezocht de grote begraafplaats. "De overheid heeft de lockdown veel te laat laten ingaan" vertelt men hem daar. Maar intussen minimaliseert de Braziliaanse president Bolsonaro de ernst van het virus.
Begraafplaats in Manaus (© AFP / Marcio James)

Het gaat niet goed in Brazilië. De besmettingscijfers swingen de pan uit en een nieuwe, meer besmettelijke Braziliaanse variant van het coronavirus gooit olie op het vuur. De gezondheidssector kampt met tekorten aan personeel en materiaal. In de Amazonestad Manaus sterven mensen al stikkend omdat de voorraad zuurstofflessen uitgeput raakt. De vaccinatiecampagne startte pas midden januari, weken nadat andere Latijns-Amerikaanse landen de eerste dosissen toedienden.

Maar wat misschien nog het meest opvalt aan de epidemiologische crisis in Brazilië is het coronabeleid van de uiterst-rechtse Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De president weigert niet alleen de ernst van de epidemie in te zien, maar hij verzet zich ook actief tegen coronamaatregelen die sommige Braziliaanse deelstaten nemen.

110 doden per 100.000 inwoners

Op dit moment telt Brazilië volgens Johns Hopkins University meer dan 231.000 coronadoden ofwel 110 doden per 100.000 inwoners. Dat is wereldwijd het tweede hoogste aantal in absolute cijfers, na de Verenigde Staten. Toch gaat het waarschijnlijk om een onderschatting.

Manaus, een afgelegen stad met zo’n twee miljoen inwoners in Amazonegebied, was een van de zwaarst getroffen steden. De burgemeester smeekte wereldleiders om hulp, in de hoop beschermingsmateriaal, beademingsmachines en scanners te krijgen. Er kwamen massagraven om de toevloed aan doden de baas te kunnen blijven.

Ondanks de wereldwijde aandacht voor de crisis in Brazilië, bleef president Bolsonaro zijn aanpak verdedigen. "Brazilië heeft geen tekorten aan middelen, materiaal of medicatie", zo postte hij op Facebook, de dag nadat zijn land de kaap van 100.000 doden bereikte.

Reporter Mattias Tuyls bezocht de begraafplaats in Manaus. Herbeluister zijn reportage voor 'De Ochtend':

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet