Breek uw beton af (en krijg daar geld voor)

7 september 2018
Joke Schauvlieghe trekt vijf miljoen euro voor burgers, bedrijven en lokale overheden die grondverhardingen in beton of asfalt uitbreken en vergroenen.

Veertien procent van Vlaanderen is vandaag verhard, en dat is veel. "Regen verdwijnt nu vaak meteen in de riolering, in plaats van in de grond", legt minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) uit. "Het gevolg is dat we bij hevige regens vaak kampen met wateroverlast, omdat onze rioleringen de hoeveelheid aan water niet kunnen slikken. Daarbij komt ook nog eens dat beton en asfalt de hitte vasthouden, waardoor het 's avonds minder snel afkoelt."

Met de nieuwe maatregel wil de minister dit voorkomen. Niet alleen particulieren, maar bijvoorbeeld ook scholen die hun speelplaats ontharden, kunnen in aanmerking komen. Per project is er maximum 250.000 euro te verkrijgen.

Goede maatregel

Patrick Willems, professor waterbouwkunde aan de KU Leuven, vindt het een "zeer goede maatregel". Dat vertelde hij in De Ochtend. "De meeste mensen liggen niet wakker van de problemen die een gevolg kunnen zijn van onze verhardingswoede", zegt Willems. "De enige manier om die verharding wat terug te dringen, is om met dit soort financiële stimulansen werken. Het is een maatregel die we al lang bepleiten."

Voor professor Willems is dit een eerste belangrijke stap om het percentage van 14 procent naar beneden te halen. "In het ideale geval gaan we zelfs terug naar zo'n tien procent verharding, zoals in de jaren 80. Qua sensibilisering is dit alvast een goede eerste stap. En tegen 2040 hebben we natuurlijk nog de geplande betonstop."

Bron: vrtnws/deochtend

Herbeluister het gesprek met Patrick Willems in 'De Ochtend' 

 

 

 

Lees ook