Is bridge een sport?

23 september 2015

"Next to Bridge, all other forms of human endeavor shrink to insignificance " zei Generaal George Patton ooit. En Martina Navratilova liet optekenen dat bridge meer is dan zomaar een kaartspelletje: "It’s a cerebral sport. Bridge teaches you logic, reasoning, quick thinking, patience, concentration and partnership skills.”

Sport England - de Engelse pendant van BLOSO zeg maar - is het oneens met appreciatie van de generaal en de oud-tenniskampioene. Volgens de Engelse Sportraad heeft bridge evenveel met denksport te maken als 'thuis zitten en een boek lezen'. Sport England weigert dan ook om bridge te erkennen.

De Engelse Bridge Unie (EBU) probeert die erkenning nu via de rechtbank af te dwingen. Binnenkort moet een hogere rechtbank beslissen of het kaartspel de qualificatie 'denksport' verdient.

Benieuwd welke argumenten de voorzitter van de Koninklijke Belgische Bridge Federatie zou aanhalen om de zaak te bepleiten. En of zijn vereniging veel leden telt die jonger zijn dan vijftig.

En vooruit, nog eentje van Woody Allen om het af te leren: "Sex is like playing Bridge. If you don't have a good partner, you better have a good hand."