"Brieven zijn unieke documenten die je vast kunt houden en door kunt geven"

25 juni 2019
Joke van Leeuwen (© Canvas)
De postbode zal vanaf volgend voorjaar nog maar twee keer per week langskomen met niet-dringende brieven. Onze eigen fout: we schrijven steeds minder brieven. Auteur Joke van Leeuwen schrijft er wel nog. Dit is haar ode aan 'de brief'.

Beste Post
Ik weet het. Economie, efficiency.
Whatsapp en mail vliegen sneller weg dan een papieren brief. En nu al helemaal.
Maar wat missen we veel als we alleen maar in de cloud zitten. Wie zou een geliefde willen hebben die alleen in de cloud zit? Niets te voelen, te ruiken, te betasten.

Brieven zijn echt en tastbaar aanwezig. Een mooie brief vraagt om het nemen van tijd. Het nadenken over formuleringen.

Kortom, een mooie brief schrijven vraagt aandacht.

Aandacht voor de woorden, de zinnen, dat wat je vertellen wilt en hoe je het vertellen wilt.
En wie zo’n brief krijgt moet eerst een enveloppe open maken. Zo’n ding met een postzegel erop.
Zo’n postzegel met het vreemd gekleurde hoofd van de koning erop. Of een landschapje.
Zo’n brief kun je bewaren als je dat wilt. Kun je doorgeven aan je kinderen omdat ie een stukje geschiedenis van gewone mensen heeft vastgehouden.

Zo heb ik nog de brief uit 1939 waarin mijn vader mijn negentienjarige moeder de liefde verklaarde. Heel voorzichtig. Verder dan een opgeschreven handdruk durfde hij niet te gaan.

En ik heb nog brieven uit de Tweede Wereldoorlog. Over artillerievuur en kaarsverlichting met een spiegel erachter. Mijn oma schreef in 1944 aan mijn moeder over een aanplakbiljet aan het postkantoor. Er stond op dat er helaas voortaan maar 1 keer per dag postverzending zou zijn.

Ook heb ik nog steeds het kleine briefje uit de jaren '80 op Snoopy briefpapier waarin een Marokkaanse vriend, die als gewetensgevangene vastzat, juichend schreef dat zijn broer die in dezelfde situatie verkeerde was vrijgelaten. Zoveel vreugde vanwege zijn broer terwijl hij toen, na meer dan acht jaar, nog steeds vastzat.

Brieven zijn unieke documenten die je vast kunt houden en door kunt geven.

Onlangs mailde een meisje van 13 mij of ik met haar op papier wilde corresponderen. Ik antwoordde dat als ze mij een brief zou sturen, ik een brief terug zou schrijven. En ik kreeg een prachtige handgeschreven brief van haar met aparte briefjes, tekeningetjes, een theezakje met een zelfverzonnen labeltje, gedroogde bloemen uit haar tuin, enzovoort, enzovoort. Allemaal tastbare, soms geurende dingen die je niet bij een mail of een sms’je kunt insluiten. Dertien jaar is dat meisje en dat belooft. Er zijn blijkbaar toch jonge mensen die graag brieven schrijven.

Brieven die bewaard kunnen worden als een levensteken om vast te houden.

Hartelijke groeten
Joke van Leeuwen

P.S.: Bedankt alle postbezorgers in weer en wind en hittegolven!

Lees ook: