Brihang: “Vissen is een excuus hebben om niets te doen”

8 augustus 2020
Annemie Peeters vertoeft nog steeds in een boshut in het Warredal in Maaseik. Elke week ontvangt ze één bekende Vlaming. Verder is er niemand. Er is geen publiek, geen applaus, geen internet en geen likes. Is die bekende Vlaming dan nog de Vlaming die we dachten te kennen?

Deze week is het de beurt aan Brihang. Je kent hem waarschijnlijk van ‘Steentje in mijn schoen’ of ‘Oelala’. De rapper met West-Vlaamse tongval deed verschillende concertzalen en festivaltenten vollopen. Hij ruilde het zand van Knokke in voor de straten van Brussel, maar voelt hij zich ook nog op zijn gemak tussen de dennenappels, tjirpende vogels en hoge bomen?

Terwijl Annemie Peeters vroeger dennenappels ging rapen met haar grootvader in het bos, ging Brihang op zoek naar centen: “Vroeger ging ik centjes rapen in het Koningsbos. Mijn opa maakte ons wijs dat er daar verloren centjes van de koning lagen.” Pas veel later viel Brihang zijn frank hoe het kwam dat zijn opa wist waar de centjes precies lagen.

Vissen

Ondanks zijn oversteek van Knokke naar Brussel is hij nog altijd zot van water. Van jongs af aan was Brihang gefascineerd door surfers en vissers. Daarom heeft hij zijn vislijn altijd bij zich in de auto: “Als ik ergens tijd heb tijdens het reizen of tussen twee optredens, dan vind ik niets zaliger om te vissen. Ik doe het niet per sé om iets te vangen. Het gaat eerder om de spanning.” Toch had Brihang een keer beet tijdens het vissen in Spanje. Maar eenmaal de vis aan de haak hing, kwam het besef dat hij de vis effectief moest doden: "Het moment dat we die vis moesten dood kloppen was heel moeilijk. Ik was bang dat ik die vis pijn zou doen. Het was een emotioneel moment, mijn vriendin en ik waren bijna aan het huilen."

Het moment dat we die vis moesten dood kloppen was heel moeilijk. Ik was bang dat ik die vis pijn zou doen. Het was een emotioneel moment, mijn vriendin en ik waren bijna aan het huilen.
Brihang

Geen inspiratie

Brihang zou wel kunnen aarden in de boshut: “Ik zou hier in de boshut perfect een album kunnen maken omdat je hier alleen zit en ver weg van alles.” Zijn inspiratie om nieuwe teksten te schrijven was ver zoek tijdens de lockdown. Voor Brihang was de lockdown geen inspirerende periode: “Ik ben iemand die berust op veiligheid. Maar ik voelde mij totaal niet veilig toen al dat nieuws binnenkwam van die besmettingen. Het enige wat erom deed was die COVID-19.”

Dochtertje

Gelukkig kwam er ook goed nieuws voor Brihang tijdens de lockdown. Hij werd vader van een dochtertje. Door de coronamaatregelen kon er natuurlijk minder volk op kraambezoek komen, maar voor Brihang en zijn vriendin was dat geen probleem: “Wij hebben heel veel deugd gehad om in alle rust ons kindje te krijgen en te verwerken.” Toch was het voor Brihang mentaal niet gemakkelijk om in volle crisis een nieuw leven op de wereld te zetten: “Weten dat je een kind op de wereld gaat zetten in volle coronacrisis heeft me wel doen nadenken of het nu wel een plek is om een kindje op de wereld te zetten. Maar mijn geloof in de mensheid is wel nog altijd positief.”

**Deze aflevering werd opgenomen in juli**

Lees ook: