Britse koningshuis opent onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Meghan Markle

3 maart 2021
© Mark Jones / Wikimedia
Het Britse koningshuis start een onderzoek naar mogelijk pestgedrag door Meghan Markle, de vrouw van prins Harry. Volgens de Britse media zou de voormalige perschef van Meghan de klacht hebben ingediend. Meghan reageert via een woordvoerder bedroefd op de aantijgingen. Het botert al langer niet meer tussen het koningshuis en het prinselijke paar.

Wat er precies is gebeurd, is niet duidelijk, maar het gedrag van de prinses zou geleid hebben tot het vertrek van verschillende medewerkers. Volgens The Times heeft Jason Knauf, de vroegere perschef van het koppel, de klacht heeft ingediend. De klacht zou al uit 2018 dateren, maar zou "onder druk van de prins" voorlopig tot weinig hebben geleid.

In een persbericht reageert het koningshuis "bezorgd". "Het Hof zal pesten of misbruik op de werkvloer niet tolereren", klinkt het. Er zal een onderzoek geopend worden en iedereen die toen voor het paar werkte wordt gevraagd mee te werken. Het is niet duidelijk wanneer het onderzoek precies zal beginnen.

Via haar woordvoerder laat Meghan weten "bedroefd" te zijn "door deze laatste nieuwe persoonlijke aanval". "Zeker omdat ze zelf vroeger gepest is geweest." De aantijgingen aan het adres van Meghan komen er enkele dagen voor er een lang interview door Oprah Winfrey met Harry en Meghan wordt uitgezonden op de Amerikaanse zender CBS.

Timing geen toeval

Die timing is niet toevallig. De krant The Times die als eerste met het verhaal naar buiten kwam, schrijft dat de oud-medewerkers bewust nu naar voren komen met hun verhaal, om tegengewicht te bieden tegen het beeld dat Harry en Meghan naar buiten willen brengen met het Oprah-interview komende zondag. Dat interview is overigens vóór dit naar buiten kwam opgenomen.

Volgens de entourage van Harry en Meghan passen de beschuldigingen in "de aanhoudende lastercampagne" van het Britse koningshuis tegen het koppel. In fragmenten van het interview die al zijn vrijgegeven zegt Meghan dat het Britse koningshuis een actieve rol speelt in het verspreiden van onwaarheden over het koppel.

Het botert al langer niet meer tussen het koningshuis en het prinselijke paar. Harry en Meghan hebben vorig jaar afstand genomen van het koningshuis. De afspraak was dat het koppel hun beslissing na één jaar in samenspraak met het Britse koningshuis zouden evalueren. Dat laatste is vorige maand gebeurd: ze zullen geen officieel werk voor de Queen meer verrichten.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'