Britse Lagerhuis keurt opstarten brexit-procedure goed

2 februari 2017
Het Britse Lagerhuis heeft zoals verwacht het opstarten van de brexit-procedure goedgekeurd. Een ruime meerderheid van de parlementsleden keurde een wetsvoorstel goed dat premier Theresa May volmacht geeft om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in te roepen. Daarmee geeft het VK aan de EU te kennen dat het uit de unie wil stappen en de onderhandelingen daarover wil beginnen.

Na twee dagen debatteren zegden de meeste parlementsleden van de meerderheid en ook van de Labour-oppositie dat ze de wil van de kiezers wilden respecteren, die op 23 juni met een kleine meerderheid voor de brexit kozen.

Het wetsvoorstel werd goedgekeurd door 498 parlementsleden, 114 parlementsleden stemden tegen. De tegenstemmen kwamen vooral van de Schotse nationalistische partij SNP, die eveneens de wil van de kiezers volgden. In Schotland was immers een duidelijke meerderheid tegen de brexit.

Het wetsvoorstel heeft hiermee de eerste horde genomen. Het moet nu nog naar allerlei commissies, het Hogerhuis, en vervolgens opnieuw naar het Lagerhuis. Pro-Europese parlementsleden zullen tijdens die behandeling nog proberen amendementen goed te laten keuren om een "harde brexit" te vermijden.

Waarschijnlijk zal het Verenigd Koninkrijk binnen zes weken, in de eerste helft van maart, de procedure effectief in gang zetten. De deadline die de regering zich heeft gesteld is 31 maart.

Bron: deredactie.be