'Britse onderzeeërs met kernwapens liggen te wachten op een ramp'

18 mei 2015

Wikileaks heeft een explosief rapport gepubliceerd over de veiligheidsrisico's van Trident, de onderzeeërs met nucleaire raketten van de Britse zeemacht. Klokkenluider William McNeilly, een 25-jarige Royal Navy-matroos en onderhoudstechnicus, is spoorloos sinds de openbaarmaking.

McNeilly (plaatje) zegt dat hij het dossier gelekt heeft om de publieke opinie te waarschuwen voor de 'extreem schokkende omstandigheden waarin onze nucleaire wapensystemen zich momenteel bevinden.'

Denk aan technishe mankementen, bijna-ongevallen en ernstige inbreuken op de beveiliging. 'Trident is er zo erg aan toe dat het zelfs niet meer kan testen of de wapensystemen wérken' schrijft McNeilly. 'Als terroristen met een bom in een onderzeeër raken, zijn de gevolgen niet te overzien'.

Dat risico is niet zo irreëel als u wellicht verhoopt. Als de duikboten in de marinebasis liggen, wordt nauwelijks gecontroleerd wie aan en van boord gaat. Tassen worden zelden geopend. 'Het is moeilijker om een nachtclub binnen te raken, dan de controlekamer van een Trindent-onderzeeër'.

De ngo Nuclear information service (NIS) noemt McNeilly 'een dappere jonge man die de reële risico’s blootlegt waaraan de bemanning en de hele natie worden blootgesteld als gevolg van kostenbesparingen, gebrek aan personeel en laks management.' Volgens NIS werkt Defensie met veel lagere veiligheidsnormen dan de civiele nucleaire sector.

Benieuwd of de specialist internationale veiligheid en (nucleaire) wapenbeheersing van de UA ons gerust kan stellen.