Britse premier Boris Johnson legt straks verklaring af, "zal opstappen als partijleider en later dit jaar als premier"

7 juli 2022
© Belga
De Britse premier Boris Johnson zal dan toch ontslag nemen. Dat melden althans verschillende Britse media. Johnson zou in de eerste plaats ontslag nemen als leider van de Conservatieve Partij, maar zou nog enkele maanden premier blijven, tot een nieuwe partijleider is verkozen. Die wordt dan, wellicht in de herfst, de nieuwe premier. Later vandaag zal Johnson een verklaring afleggen.

Het werd hem de voorbije dagen meermaals gevraagd, maar de Britse premier gaf steeds hetzelfde antwoord: geen haar op zijn hoofd dacht eraan om op te stappen. Maar de druk blijkt uiteindelijk te groot te zijn geworden, want volgens verschillende Britse media gooit Johnson vandaag dan toch de handdoek in de ring. Een woordvoerder van Downing Street 10 bevestigde dat de premier later vandaag een verklaring zal afleggen.

Volgens de Britse media zal Johnson aankondigden dat hij ontslag neemt als partijleider van de Conservatieve Partij en op termijn ook als premier. Hij zou nog enkele maanden premier blijven, totdat een nieuwe partijleider is verkozen. Die zal hem dan opvolgen als premier. Vermoedelijk gebeurt dat in de herfst.

De druk op Johnson werd de voorbije dagen alsmaar opgevoerd. Tientallen topministers, onderministers en andere regeringsleden stapten op uit protest tegen het beleid van Johnson. Zelfs sommige ministers die nog maar net aangesteld waren om anderen te vervangen, stapten op of riepen Johnson op om te vertrekken.
Gisteravond trok een delegatie van enkele topministers naar Johnsons ambtswoning om hem duidelijk te maken dat het nu echt geen zin meer heeft om zich aan het premierschap vast te klampen, maar ook toen weigerde Johnson nog op te stappen. Intussen bleven ook gisteravond en vanmorgen ministers ontslag nemen.

Dubieuze aanstelling

Aan de basis van de massale uittocht ligt het ontslag van Chris Pincher als "deputy chief whip", een functie in het parlement. Pincher werd in 2017 al eens uit die functie ontslagen, wegens seksueel wangedrag. Maar Johnson stelde hem weer aan, waarna hij om dezelfde reden weer moest opstappen. Iets waarvoor Johnson intussen zijn excuses heeft aangeboden. Maar die kwamen voor veel partijleden te laat.

Johnson zou aanvankelijk ook gezegd hebben dat hij niet op de hoogte was van de reden van het eerste ontslag van Pincher. Later bleek dat hij het wel al wist. Een "nieuwe leugen", vinden zijn tegenstanders, na de grote commotie rond de vele coronafeestjes die Johnson eerder al in nauwe schoentjes brachten.

De vraag is nu of de leden van de Conservatieve Partij het wel zien zitten dat Johnson de komende maanden nog premier blijft, door de vele schandalen die aan hem kleven. Sommige partijleden noemen dat nu al "compleet krankzinnig". "Veel van die mensen geloven dat de partij er zo snel mogelijk aan moet beginnen om een opvolger te kiezen", duidt correspondente Lia van Bekhoven.

Het is echter nog niet duidelijk wie hem kan opvolgen. Er worden wel een aantal namen genoemd, maar niemand steekt er echt met kop en schouders bovenuit. Een ander probleem is dat de regering nu deels is leeggelopen. Iets wat nog maar zelden is gebeurd. Hoe kan Johnson daar nog leiding aan geven, vragen velen binnen de partij zich af. "Hier is geen scenario voor, andere Britse premiers zijn al veel vroeger opgestapt", zegt Van Bekhoven.

Bron: vrtnws.be