Britse premier Johnson: "Britten hebben ons sterk, nieuw mandaat gegeven om brexit uit te voeren"

13 december 2019
"Het is duidelijk: de Britten hebben de Conservatieve Partij een krachtig, nieuw mandaat gegeven om de brexit uit te voeren." Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd na de eerste resultaten van de parlementsverkiezingen. Zijn grootste rivaal, Labourleider Jeremy Corbyn, had het over een "zeer teleurstellende nacht".

Nog niet alle stemmen zijn geteld, maar het is nu al duidelijk dat de Conservatieve Partij van premier Boris Johnson een absolute meerderheid heeft behaald in het Britse parlement. Een duidelijk signaal van de Britse bevolking, aldus Johnson, dat hij op basis van het brexitakkoord dat hij met de Europese leiders sloot zijn land uit de Europese Unie mag halen.

"En we zullen niet alleen de brexit uitvoeren, maar dit land ook verenigen en vooruit helpen en focussen op de prioriteiten van het Britse volk, met name de gezondheidszorg", reageerde de aftredende en nieuwe premier in een eerste toespraak. Johnson bedankte ook de kiezers in zijn eigen district om hem opnieuw in het Lagerhuis te stemmen. "Het is een aboluut privilege om deze job uit te oefenen en voor jullie te werken", sprak hij zijn aanhang toe.
Volgens Johnson zijn deze verkiezingen, "die we eigenlijk niet wilden", uitgedraaid op "historische" verkiezingen. "Ze geven ons nu de kans om de democratische keuze van het volk te respecteren (verwijzend naar het brexitreferendum van 2016, nvdr.) en dit land ten goede te veranderen. En dat werk zal vandaag beginnen."

Corbyn: "Zeer teleurstellende nacht voor Labour"

Ook Labourleider Jeremy Corbyn dankte de kiezers in zijn kiesdistrict om hem opnieuw in het Lagerhuis te stemmen. "Voor de tiende keer mag ik jullie in het parlement vertegenwoordigen en dat maakt me heel trots." Maar voor de partij in zijn geheel waren deze verkiezingen een ramp.

"Dit is duidelijk een zeer teleurstellende nacht voor Labour met het resultaat dat we nu hebben", gaf Corbyn toe. Maar hij benadrukte dat zijn partij de juiste accenten heeft gelegd in de kiescampagne, wijzend op de "onrechtvaardigheid en ongelijkheid in dit land". "Maar de brexit heeft dit land zo gepolariseerd en verdeeld en ik erken dat dit gevolgen heeft gehad op het resultaat dat Labour heeft behaald."

Corbyn stapt voorlopig niet op als partijleider, maar maakte wel duidelijk dat hij de partij niet meer zal leiden bij volgende verkiezingen.

Schotse nationalisten dromen van nieuw onafhankelijkheidsreferendum

Naast de Conservatieven van premier Boris Johnson hebben ook de Schotse nationalisten een zeer goed resultaat neergezet bij de Britse verkiezingen. De Scottish Nationalist Party heeft zowat alle zetels in de Schotse kiesdistricten binnengehaald.

De combinatie van de overwinning van Johnson, die zijn brexitakkoord nu kan uitvoeren, en de eigen overwinning van de SNP, doet die laatste partij dromen van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in Schotland. Want een meerderheid van de Schotten is tegen de brexit en wil liever in de Europese Unie blijven.

Partijleider Nicola Sturgeon zei tijdens de campagne al dat ze een nieuw onafhankelijkheidsreferendum wil, nu heeft ze na de verkiezingsoverwinning naar eigen zeggen "het mandaat om de mensen opnieuw de keuze te geven". "We willen de Schotse toekomst opnieuw in Schotse handen, dat is de belangrijkste boodschap van vanavond."

In 2014 stemden de Schotten al eens over onafhankelijkheid van de rest van het Verenigd Koninkrijk. Iets meer dan 55 procent koos ervoor om in het VK te blijven, maar de brexit zou dat resultaat bij een nieuw referendum wel eens kunnen doen kantelen. Premier Johnson wil van zo'n nieuw referendum echter niet weten.

Jo Swinson stapt op als leider van de Liberal Democrats

Voor de Liberal Democrats zijn de verkiezingen op een sisser uitgelopen. De partij voerde openlijk campagne tegen de brexit en deed het aanvankelijk goed in de peilingen, maar verliest bij de verkiezingen één zetel. Het is bovendien partijleider Jo Swinson die haar zetel verliest en dus niet meer in het Lagerhuis zal zitten.

Swinson, die zichzelf als kandidaat-premier zag, kondigde dan ook haar ontslag aan als partijleider. De Liberal Democrats zullen de komende weken een nieuwe leider kiezen. Partijvoorzitter Sal Brinton (in het VK een andere functie dan partijleider) en parlementslid Ed Davey zullen voorlopig samen het leiderschap van de partij op zich nemen.

Luister naar Hylke Vandenbussche, hoogleraar Internationale Economie aan de KULeuven en schrijfster van het boek "De Brexit-saga":

bron: vrtnws.be