Britse premier Johnson in ziekenhuis, premier Wilmès over maatregelen: "Hoopgevende cijfers, maar we moeten volhouden"

6 april 2020
Archieffoto van enkele dagen geleden
Premier Sophie Wilmès (MR) maakt in een videoboodschap een tussentijdse balans op van de coronacrisis. "De cijfers geven hoop, maar we moeten volhouden", zegt ze. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel gebeuren." Verder zijn er volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid in een 20-tal Vlaamse woonzorgcentra "grotere uitbraken van het coronavirus".

De Britse premier Boris Johnson is opgenomen in het ziekenhuis. Johnson testte 10 dagen geleden positief op het nieuwe coronavirus en lijdt nog altijd aan de ziektesymptomen. Hij is daarom op advies van zijn dokter uit voorzorg opgenomen in het ziekenhuis voor verdere onderzoeken en tests. Premier Johnson blijft de regering wel leiden, meldt de BBC. Enkele dagen geleden al liet Johnson weten dat hij langer dan oorspronkelijk voorzien in quarantaine zou blijven omdat hij nog ziek is.

Premier Sophie Wilmès (MR) maakt in een videoboodschap een tussentijdse balans op van de coronacrisis. Volgens haar zijn onze inspanningen al te zien aan de manier waarop het virus evolueert in ons land. "Het zijn cijfers die hoop geven", zegt ze daarover. "Maar we moeten volhouden, meer dan ooit." Of de huidige maatregelen verlengd worden, liet ze in het midden. Die zijn nu van toepassing tot 19 april en kunnen verlengd worden tot begin mei.

De premier belooft ook dat ze zoveel mogelijk mensen van beschermend materiaal wil voorzien en kunnen testen. "Dat zijn prioritair de mensen die dat voor de uitoefening van hun job het meest nodig hebben. Die prioriteit behouden we, altijd in samenspraak met de realiteit op het terrein. Dat is geen keuze maar een noodzaak."

Ze benadrukt ook dat de socio-economische gevolgen van de coronacrisis niet klein zullen zijn. "Die zullen we voélen, en lang nadat de situatie genormaliseerd is", zegt ze. "Nu ondersteunen betekent de jobs van morgen veilig stellen. We zullen ze nodig hebben." De premier kondigt ook bijkomende maatregelen aan. "Vooral ter ondersteuning van de gezondheidssector."

Daarnaast zegt de premier dat we ons stilaan moeten voorbereiden op de overgang naar het gewone leven. "De terugkeer naar de normaliteit zal gradueel verlopen", zegt ze. "We hebben een lang proces van heropbouw voor de boeg." Er zal een voor en na-corona zijn, aldus Wilmès. "Of het nu gaat over de manier waarop we met elkaar omgaan of over de manier waarop onze samenleving functioneert. We moeten sterker uit deze beproeving komen."

Bekijk hieronder de integrale videoboodschap:

Meer op vrtnws.be