Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Britse prins Andrew aangeklaagd voor seksueel misbruik

di 10 aug. - 7:42

Virginia Roberts Giuffre (38) sleept de Britse prins Andrew (61), zoon van de Queen en broer van kroonprins Charles, voor de rechtbank in de VS. Ze beschuldigt hem ervan haar te hebben misbruikt toen ze minderjarig was. Giuffre is een van de vermeende slachtoffers van de overleden miljardair Jeffrey Epstein, een gewezen vriend van de prins. Zal Andrew zijn medewerking verlenen of niet?
Britse prins Andrew

Giuffre spande de zaak aan bij een rechtbank in New York, bijna twee jaar nadat Epstein - in afwachting van zijn proces - stierf in zijn cel. Epstein zou een netwerk van seksslaven (lees: minderjarige meisjes) hebben opgezet, samen met zijn partner Ghislaine Maxwell die de tieners zou geronseld en "opgeleid" hebben.

Giuffre zou als 17-jarig meisje via dat netwerk in contact gekomen zijn met prins Andrew. Ze spreekt van gedwongen seks op drie verschillende gelegenheden. De feiten zouden zich hebben afgespeeld in een appartement van Epstein in New York, in de Britse hoofdstad Londen en op Epsteins privé-eiland in de Caraïben.

De nu 38-jarige Giuffre koos ervoor de kwestie nu aanhangig te maken, omdat over enkele dagen een wet in New York vervalt die het slachtoffers van kindermisbruik mogelijk maakt een civiele zaak aan te spannen, ondanks dat de verjaringstermijn is verstreken.

Schadevergoeding voor aanranding en leed

"Als ze het nu niet doet, zou ze Andrew toestaan te ontsnappen aan elke verantwoordelijkheid voor zijn daden", vertelt Giuffres advocaat David Boies aan de Amerikaanse tv-zender ABC News. "En Virginia zet zich in om situaties te vermijden waarbij rijke en machtige mensen aan elke verantwoordelijkheid voor hun daden ontsnappen."

Giuffre eist via de rechtbank een schadevergoeding en een straf. Ze beschuldigt de prins van "aanranding" en het "opzettelijk toebrengen van emotioneel leed".

"Geen commentaar"

Een woordvoerder van prins Andrew wilt (voorlopig) geen commentaar geven op de rechtszaak. Eerder noemde de prins zijn vriendschap met Epstein "een vergissing".

In een BBC-interview uit 2019 ontkende Andrew de aantijgingen van Giuffre al. Hij kon zich bijvoorbeeld de ontmoeting met Giuffre niet herinneren en omschreef een foto van hen samen (zie deze foto) als "een foto van een foto van een foto".

Het interview riep indertijd meer vragen dan antwoorden op en werd door de Britse pers als "tenenkrullend" en "wereldvreemd" bestempeld.

Andrew zette na dat interview (november 2019) ook zijn publieke koninklijke activiteiten stop. Een van de weinige keren dat hij nog te zien was, was op de uitvaart van zijn vader prins Philip in april.

Wat zijn Andrews opties?

Correspondente Lia van Bekhoven laat in "De ochtend" haar licht schijnen op de hele affaire. Juridisch gezien kan de prins niet uitgeleverd worden aan de VS. Hij heeft keuze uit 1) meewerken aan de rechtszaak of 2) de hele zaak negeren. "Als hij zijn medewerking verleent, zal hij bewijsmateriaal moeten leveren. Die informatie om zich vrij te pleiten, kan dan openbaar gemaakt worden. Dat kan gênant worden", legt Van Bekhoven uit. "Als hij het proces negeert, kan hij schuldig bevonden worden door afwezigheid. Dat zou ook gênant zijn en volgens een bron een ramp voor de public relations van het hof."

In de VS beweren speurders dat prins Andrew in het verleden ook al niet meewerkte. Er waren meerdere onderzoeken van aanklagers waarin hij gevraagd werd als getuige. Het paleis stelt dat Andrew wel degelijk meewerkte. Maar Van Bekhoven wijst hier op interpretatie.

"De Amerikanen zien liever een actieve medewerking van Andrew. Dat kan als hij in Londen zich laat verhoren namens de VS.  De prins zelf zou echter onder medewerking verstaan dat hij alleen schriftelijk reageert op de correspondentie van het gerecht." Van Bekhoven verwacht dat Andrew niét zal meewerken aan de zaak van Giuffre.

Ondertussen heeft een groep van 150 slachtoffers van Epstein voor 125 miljoen dollar aan schadevergoedingen gekregen via een schikking waarvoor bemiddeld werd door een onafhankelijke organisatie. Het geld komt uit Epsteins erfenis, die op meer dan 600 miljoen dollar werd geschat.

Luister naar het volledige gesprek met Lia van Bekhoven uit "De ochtend"

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet