Britse prins Philip (99) is overleden, de man die meer dan 70 jaar lang aan de zijde stond van koningin Elizabeth II

9 april 2021
Prins Philip, de echtgenoot van de Britse Queen Elizabeth II, is op 99-jarige leeftijd overleden. Meer dan 70 jaar lang was hij de man aan de zijde van koningin Elizabeth II. Ze trouwden in 1947 en zijn het langst gehuwde koninklijke echtpaar in de geschiedenis van het Verenigd Koninkrijk. In augustus 2017 trok prins Philip zich op zijn 96e terug uit het publieke leven, al verscheen hij heel sporadisch nog in het openbaar.

"Het is met diep verdriet dat de Queen aankondigt dat haar geliefde echtgenoot overleden is, prins Philip, hertog van Edinburgh. Zijn koninklijke hoogheid is deze morgen vredevol gestorven in Windsor Castle", heeft de Britse koninklijke familie getweet.

Anderhalve maand geleden was Philip nog een maand lang in het ziekenhuis opgenomen. Hij kampte met een infectie en onderging ook een hartoperatie.

Pensioen

Anderhalf jaar eerder had hij aangekondigd dat hij zich terugtrok uit het openbare leven, en dus niet langer zou verschijnen bij officiële gelegenheden (tenzij hij er zelf zin in had, zoals bij het huwelijk van zijn kleinzoon prins Harry met Meghan Markle.)

Meteen waren er wilde speculaties over zijn gezondheid, maar daar ging het niet om. Hij was 96, had 65 jaar dienst op de teller, en hij vond het nu welletjes. Op die leeftijd mocht hij wel met pensioen gaan vond hij.

Bron: vrtnws.be

Lees ook: