Britse rechtbank beslist dat asielzoekers vanuit het VK naar Rwanda mogen worden gevlogen

14 juni 2022
In Londen heeft een rechtbank in beroep beslist dat de regering wel degelijk mensen die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnen gekomen naar het Oost-Afrikaanse land Rwanda mag overvliegen. Het verzet van vakbonden en humanitaire organisaties tegen die uitzetting is door een rechtbank afgewezen.

De Britse regering had eerder een akkoord gesloten met Rwanda. Dat land is bereid om asielzoekers en vluchtelingen die illegaal het Verenigd Koninkrijk zijn binnengeraakt, op te vangen en asiel te verschaffen.

Daartegen was veel verzet gerezen van mensenrechtengroepen en van de vakbonden. Die waren naar de rechter gestapt om de uitzetting van asielzoekers naar Rwanda te verhinderen, maar hebben nu ongelijk gekregen. Volgens de rechtbank in beroep heeft de regering het recht om te handelen "in het gemeenschappelijk belang".

De rechtbank bevestigt daarmee een eerdere beslissing van het Hooggerechtshof en nu is er geen juridisch beroep meer mogelijk. De eerste vlucht met met een tiental asielzoekers naar Rwanda is overigens al voor morgen gepland. Ze zouden daar dan een asielaanvraag kunnen indienen en als die goedgekeurd wordt, zouden die mensen in principe vijf jaar lang steun en onderwijs genieten, aldus de Britse regering. Wat er gebeurt als hun aanvraag is afgewezen, is minder duidelijk.

Tegenstanders zien dat anders en spreken over deportatie. De humanitaire organisatie Care4Calais noemt de asielvluchten naar Rwanda "wreed en barbaars" en vraagt zich af of Rwanda wel een "veilig land" is. Volgens conventies van de Verenigde Naties en de Raad van Europa mogen vluchtelingen en asielzoekers niet naar onveilige landen worden gestuurd waar ze mishandeling en vervolging riskeren. Ook de Britse kroonprins Charles heeft zich vorige week kritisch uitgelaten over de Rwanda-deal.

Volgens de Britse regering is "Rwanda een van de veiligste landen", ook al heeft Londen vorig jaar kritiek geuit op de behandeling van dissidenten door het regime in Kigali.

Bron: vrtnws.be en De ochtend