Britse regering wil migrantenboten terugsturen naar Frankrijk

9 september 2021
© Frederic Sierakowski (Belga)
De Britse grenswacht heeft de opdracht gekregen om sommige boten met migranten terug te sturen naar Frankrijk in plaats van ze te laten aanmeren. Volgens de Britse pers zou het gaan om grotere boten waarop de passagiers niet in gevaar zijn. Maar er komt al meteen veel kritiek op het plan.

De afgelopen week kwamen meer dan 1.500 migranten en vluchtelingen met gammele bootjes aan op Engelse bodem. Op maandag waren dat er maar liefst 785. Het gaat om mannen, vrouwen en zelfs kinderen. Steeds vaker gebeurt dat ook met grotere boten. Door het goede weer zijn er nu veel overvaarten.

Gisteren leverde overleg tussen de Britse minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel en haar Franse collega Gerard Darmanin niets op. In het parlement kondigde de Britse premier Boris Johnson dat zijn land "elke mogelijke taktiek" zal gebruiken, als Frankrijk er niet in slaagt de migranten tegen te houden voor ze in een bootje stappen.

Internationaal zeerecht

Intussen zou de Britse grenswacht de opdracht hebben gekregen om grotere boten voortaan terug te begeleiden naar Franse wateren. De opleiding om dat te doen is bijna afgerond, schrijven verschillende Britse kranten. De Britse grenspatrouilles zouden de Franse kustwacht dan waarschuwen en de verantwoordelijkheid voor de boten weer aan hen overdragen.

Maar Frankrijk reageert meteen verontwaardigd en zegt dat de maatregel onwettelijk is. Volgens het internationale zeerecht zijn landen verplicht om mensen die op zee in nood verkeren te helpen, ongeacht de nationaliteit. Darmanin heeft al gewaarschuwd dat Frankrijk zich niet zal laten chanteren en dat de maatregel een "negatief effect" zal hebben op de samenwerking met Groot-Britannië.

Buitengrenzen versterken

Volgens de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (zie video hieronder) lossen de zogenaamde push-backs niets op. "De Britten zijn welkom om te helpen de buitengrenzen van de Europese Unie te versterken", zegt hij in een reactie. "Maar bootjes terugsturen naar Frankrijk of België lost niets op."

Sinds de Brexit kunnen de Britse autoriteiten illegale asielzoekers minder gemakkelijk terugsturen naar EU-landen. In juli sloten Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk een akkoord waarbij Frankrijk extra patrouilles zou inzetten aan de kust. In ruil daarvoor beloofde Londen een fikse financiële bijdrage.

Beluister het gesprek met professor migratierecht Dirk Vanheule in 'De Wereld Vandaag' via radio 1 Select. 

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'