Britse thrillerschrijver John le Carré (89), bekend van "Tinker tailor soldier spy", is overleden

14 december 2020
Schrijver John le Carré, die wereldfaam verwierf met thrillers en spionageverhalen zoals het verfilmde "Tinker tailor soldier spy", is dit weekend overleden. De 89-jarige schrijver overleed in een ziekenhuis in Cornwall aan de gevolgen van een longontsteking. Dat meldt zijn literair agent Jonny Geller in een statement. De familie van le Carré, die eigenlijk David John Moore Cornwell heette, bevestigt het nieuws.

"Nooit zal er nog iemand zoals hij opstaan, en zijn verlies zal door iedere literatuurliefhebber gevoeld worden, en door iedereen die geïnteresseerd is in de condition humaine", aldus Geller op de website van zijn bureau Curtis Brown.

"We hebben een grote naam uit de Engelse literatuur verloren, een geestige, lieve, grappige en intelligente man. Ik heb een vriend, een mentor en een inspiratiebron verloren."

De schrijver, die zijn carrière begon bij de Britse geheime diensten MI5 en MI6, brak definitief door met zijn derde roman, "The spy who came in from the cold" (1963). Een andere bestseller werd "Tinker tailor soldier spy". Deze en vele andere van zijn boeken werden verfilmd. In verschillende van die werken is de hoofdrol weggelegd voor spion George Smiley.

Recenter werk is "The constant gardener", een kritiek op 'big pharma', dat eveneens verfilmd werd. In totaal schreef Le Carré 25 romans en met "The pigeon tunnel" publiceerde hij in 2016 zijn memoires. Wereldwijd werden van zijn boeken meer dan 60 miljoen exemplaren verkocht.

Luister naar John Vervoort, literatuurjournalist bij De Standaard:

Bron: vrtnws.be en De ochtend