Britten kozen het roodborstje

11 juni 2015

Ook de Britten hebben nu een nationale vogel. 'De Fransen hebben een haan, de Amerikanen een zee-arend, wij kunnen niet achterblijven' vond 'Urban birder' David Lindo, de presentator van het BBC-programma Countryfile.

De 'National bird Vote' werd op 7 mei gehouden, gelijktijdig met de landelijke verkiezingen. Meer dan 200.000 mensen hebben gestemd, en de winnaar is: het roodborstje.

Het roodborstje kreeg eenderde van de stemmen en liet daarmee onder meer de kerkuil (12%), de merel (11%) en het winterkoninkje ruim achter zich.

Zou de keuze voor dat iconische kerstkaartvogeltje iets zeggen over de Britse volksaard? Roodborstjes schijnen best assertieve baasjes te zijn. De hooligans onder de tuinvogels, zouden we haast zeggen.

"Zelfs als men een mannetje een lapje oranje stof voorhoudt wordt het al enorm agressief. Hij wipt naar de bedreiger, plaatst zich demonstratief voor hem, zet zijn borst uit, schudt zijn lichaam heen en weer en stormt tenslotte al pikkend naar zijn belager" lazen we ergens...

Plaatje: T-shirt nav de verkiezing van het roodborstje