Britten krijgen subsidies om grijze eekhoorns te vernietigen

5 januari 2015
eekhoorns

Groot-Brittannië heeft plannen om jaarlijks 10.000 grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis) te ruimen. 'Ruimen' zoals in 'het op grote schaal afmaken, afvoeren en vernietigen van dieren'.

De invasieve grijze eekhoorn is drager van het gevaarlijke en dodelijk parapox-virus, maar anders dan hun rode neven sterven ze er niet aan. Bovendien is de grijze eekhoorn een stuk groter, sterker en opportunistischer dan de inheemse rode soort. Je kan stellen dat waar de grijze eekhoorn verschijnt, de rode verdwijnt.

In Engeland en Wales zijn de diertjes tussen 1876 en de jaren '20 van vorige eeuw meerdere malen uit Canada en de VS ingevoerd. Tegenwoordig leven er naar schatting enkele miljoenen grijze eekhoorns in Groot-Brittannië, tegenover zo'n 140.000 rode.

Maar de grijze exoten verdringen niet alleen de autochtone eekhoorns, ze zouden ook flink wat schade aanrichten in bossen, parken en tuinen en een bedreiging vormen voor de algehele biodiversiteit van het eiland.

Britse landeigenaren die bereid zijn om de grijze populatie te bestrijden, komen in aanmerking voor subsidies van de overheid of van de EU, zo lezen we. Ze krijgen 100 pond (128 euro) per hectare per jaar om vallen of gif te bekostigen.

Zouden andere (inheemse) dieren een veilige afstand bewaren tegenover die bestrijdingsmiddelen? Enfin, wij kennen iemand in de buurt van Londen die al eens graag een grijze eekhoorn op de barbecue kiepert. Benieuwd of ze daar overheidssteun voor kan krijgen.

Radio 1 Select