Britten vluchten voor Brexit naar de Dordogne

12 augustus 2018
Er is een Britse invasie aan de gang in de Dordognestreek in Frankrijk. Elke drie dagen wordt in een stadje een huis verkocht aan een Brit, stelt correspondent Frank Renout vast met een scone in de hand.

“Een Engels of Schots worstje? Een scone?” Op een Franse markt in Eymet, een klein stadje in de Dordogne, verkoopt een Schotse vrouw geen pain of boursin, maar Britse kost. “Scones zijn heel populair onder de Fransen. En bij de Britten ook natuurlijk.”

In Eymet wonen er permanent tweehonderd Britten, goed voor 10 procent van de bevolking. En in de vakanties komen er nog meer. Sinds dit jaar neemt het aantal Britten enorm toe. Elke drie dagen wordt er een huis verkocht aan een Brit, en dat bij slechts één makelaar.

Bang door Brexit

“Veel Britten zijn bang voor de Brexit, ze willen hun EU-burgerschap behouden”, legt burgemeester van Eymet Jérôme Betaille uit. “Doe het nu, want straks is het misschien te laat”, zegt de makelaar.

Ik keer nooit meer terug naar Groot-Brittannië

Oud-premier David Cameron krijgt, op zijn zachtst gezegd, erg hardvochtige kritiek te slikken van de Britse migranten. “Vreselijk, die Brexit”, vindt een van de Britse inwoners. “Ze zouden Cameron tegen een muur moeten zetten en executeren.”

“Ik keer nooit meer terug naar Groot-Brittannië, ik blijf hier, in de Dordogne. Zonder enige twijfel.”

Herbeluister De Ochtend hier.

Radio 1 Select