Broer en zus maken parfum uit afval

3 februari 2020
© Radio 1
Er hing een melange van geuren in de studio van ‘Nieuwe Feiten’. Noëlle en Boye Dorenbos kwamen er namelijk hun parfum, dat gemaakt wordt uit afval, voorstellen. Hun geurtjes komen uit sinaasappelschillen, afgedankte kerstbomen en zelfs uit… koffiedrab!

Noëlle en Boye Dorenbos komen uit ‘een geurnest’. Toen ze klein waren speelde hun moeder altijd geurspelletjes met haar dochter en zoon: “Voordat we gingen eten, moesten we raden welke kruiden er in het eten zaten” vertellen ze in ‘Nieuwe Feiten’.

Broer en zus Dorenbos hebben dus getrainde neuzen, en dan is het niet zo verwonderlijk dat ze uiteindelijk een eigen parfum lanceerden: ‘RUIK’. Niet zomaar een parfum trouwens: de geurtjes zijn gemaakt van afval. Van sinaasappelschillen, koffiedrab of afgedankte kerstbomen bijvoorbeeld. “Er wordt heel veel weggegooid. Die dingen gebruiken we om ook een boodschap over te brengen. Want geur komt meteen binnen bij emoties.”

Soms is het een hele onderneming om dat afval in een flesje te krijgen. Voor het parfum ‘Den’ (zie foto hieronder: het flesje met de groene dop) gebruikten ze bijvoorbeeld dé kerstboom van de Amsterdamse Dam. “Dat is een 90 jaar oude boom, 22 meter hoog. Hiervan hebben we de naalden en twijgjes gebruikt, en dat alleen was 8000 kg. Dat is in een destillatieketel gegaan, en daar hebben we de olie uitgehaald.”

(lees verder onder de foto)

De vijf geurtjes van 'RUIK'

Ook sinaasappelschillen worden gebruikt. Die gaan Noëlle en Boye ophalen bij fabrieken die sinaasappelsap maken. “Er wordt 200 miljoen kg per jaar aan sinaasappelschillen weggegooid. Wij zien dat als een gebrek, en kunnen er echt iets mee doen. Want er zit nog een heel mooie olie in die schil.”

Hetzelfde geldt voor rozen. “Ongeveer 50 procent van alle rozen wordt weggekieperd. Dit omdat mensen de perfecte roos willen: we zijn gewend dat een roos er altijd hetzelfde uitziet, en twee weken lang in een vaas kan staan. Maar dit zorgt voor echte keuringen, met de liniaal zelfs, zodat de helft verdwijnt.”

“We zoeken vooral naar grote reststromen” zegt Noëlle. Vandaar ook een parfum op basis van koffiedrab. “Heerlijk” vindt Lieven Vandenhaute dat geurtje.

(lees verder onder de foto)

Broer en zus Dorenbos in de studio bij Lieven Vandenhaute

Broer en zus doen zelfs nuttige dingen met de overschotjes van hun afval. Hun nieuwste parfum heet ‘Hoop’, en is een mengsel van alles. “Alle afvalstromen die we hebben, hebben we gemengd.”

Meer weten? Kijk ook eens op www.ruik.be

Beluister het gesprek met Noëlle en Boye Dorenbos in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook: