Brons voor Biles voelt aan als overwinning, 16-jarige pakt goud op de balk

3 augustus 2021
Simone Biles heeft haar palmares nog wat opgesmukt met een bronzen medaille. Op de finale van de balk moest ze enkel de Chinese meisjes Guan Chenchen (goud) en Tang Xijing (zilver) voor zich dulden. Voor Biles voelde het aan als een overwinning nadat ze kampte met mentale problemen.

Alle ogen en camera's waren in het Ariake Gymnastics Center uiteraard gericht op Simone Biles. Na het zilver in de teamfinale zegde de 24-jarige Amerikaanse met mentale problemen af voor nagenoeg alle finales. Behalve de balk dan. Kon ze daar dan toch met het goud aan de haal gaan?

Zucht van opluchting

Ze turnde alvast een bijna vlekkeloze oefening, maar haar moeilijkheid lag lager dan normaal. Dat vertaalde zich ook in de cijfers: 14.000 was het verdict. Na haar afsprong viel er wel een enorme last van haar schouders. De zucht van opluchting was tot in Amerika te horen.

Chinees goud en zilver

Het bleek wel niet genoeg voor de gouden medaille. Tang Xijing liet een geweldige uitvoering zien en turnde aan een hoge moeilijkheid. Tang stond dan ook gedurende bijna de hele wedstrijd aan de leiding.

Maar nota bene een landgenote ging daar nog over. De nog maar 16-jarige Guan Chenchen kwam als laatste aan bod en turnde een schitterende oefening. Ze werd dan ook met een score van 14.633 beloond. Heel wat andere meisjes (waaronder Sunisa Lee) gingen in de fout en vielen ei zo na van de balk.

Bekijk meer op sporza.be