Is brood nu gezond of niet?

6 oktober 2015
Brood eten of niet? We blijven er verhitte discussies over voeren, zeker de laatste jaren. Want is het nu slecht voor onze gezondheid of niet?

In Amerika zijn ze zelfs met 100 miljoen - dus één derde van het land - die weinig of geen brood meer eten omwille van gluten. Al weten ze in veel gevallen niet eens wat gluten dan precies zijn of doen.

Ook VRT-collega's Annick Ruyts en Saartje Vandendriessche stopten met brood eten:

Luister naar Annick en Saartje

Maar hebben Annick, Saartje en al die Amerikanen een punt?

Annemie Peeters vroeg bio-ingenieur en granenkenner Christophe Courtin van de KU Leuven om uitleg.

In ieder geval: “Het aantal mensen dat lijdt aan tarweallergie of glutenallergie is beperkt” zegt hij. Deze allergieën kent men bovendien al heel lang, al lang voor de discussie over de zin en onzin van het brood losbarstte. "Daarnaast zijn er relatief weinig additionele elementen opgedoken die wetenschappelijk zeggen dat brood niet goed zou zijn."

Maar waarom eten zoveel mensen dan geen brood meer? Of beter: waarom denken ze dan dat ze er last van hebben?

Professor Courtin vreest dat de media daar voor een deel tussen zit.  “Een aantal mensen hebben boeken geschreven waarin gluten en tarwe in een slecht daglicht gesteld worden.” Hij denkt vooral aan internationale boeken – zoals Wheat Belly - waaruit onjuiste informatie wordt verspreid.

“Zit het dan tussen de oren?” wil Annemie Peeters weten.

“Mensen die geen brood meer eten, zijn mensen die bewuster omgaan met voeding” zegt Christophe Courtin “Dat is op zich een heel goed punt. Maar zeggen dat de problemen door de tarwe komen, is niet helemaal correct.”

En wat dan met mensen die zeggen dat ze meer energie krijgen door geen brood meer te eten?

“Die mensen eten havermout en quinoa, en dat zit ook vol koolhydraten.”

Het grootste probleem ligt volgens professor Courtin eerder bij overconsumptie. "Wanneer je vervolgens zaken gaat laten in je dieet, ga je je automatisch beter voelen."

"Ik vrees dat de hele glutenkwestie een Westers fenomeen is" besluit hij.

 

Herbeluister het volledige interview: