Brouwers kampen met tekort aan bierflesjes

4 juni 2021
De Belgische bier­brouwers worden geconfronteerd met een nijpend tekort aan bierflesjes. Door de coronacrisis is de vraag naar flesjes sterk gestegen, omdat brouwers het afgelopen jaar overschakelden van vaten voor de horeca naar flesjes voor de supermarkt. Bovendien was er daarvoor al een flesjesschaarste. Dat schrijft de krant De Tijd.

De coronacrisis heeft op tig sectoren een grote invloed. Zo ook op de brouwerijsector. Het afgelopen jaar moesten brouwers creatief worden om het gerstenat aan de man te brengen. “Plots zijn in heel Europa de cafés dichtgegaan. Iedereen heeft de focus verlegd van de horeca naar de supermarkten”, bevestigt Alain De Laet, de topman van Delirium Tremens-brouwer Huyghe uit Melle in “De ochtend”.

Die omschakeling brengt een logistiek probleem met zich mee, want “in supermarkten wordt bier grotendeels verkocht in flesjes en niet getapt vaten, zoals in cafés en restaurants”, legt De Laet uit. Doordat in heel Europa alle brouwers plots al hun bier begonnen te bottelen, is er een grote flesjesschaarste ontstaan. "Zowel grote als kleine flesjes zijn op dit moment moeilijk te vinden", stelt De Laet vast Meer bedrijven bevestigen de trend.

Oud zeer

Toch dateert het probleem al van voor de pandemie, zeggen brouwers en leveranciers. "Er is al enkele jaren schaarste omdat het aantal Europese flessenfabrikanten is afgenomen", zegt Christophe Bossut, de topman van Axaglass, een van de belangrijkste bierflesverdelers van België in De Tijd.

Nadat veel fabrieken na overnames en fusies werden gesloten, werd de sector verrast door de groeiende vraag naar glazen flessen. "De Europese biersector werd de afgelopen jaren groter, onder meer door de export. Tegelijk zat de wijnbouw in de lift en merken we dat melk weer meer in glazen flessen wordt verpakt", zegt Bossut. De glasfabrikanten proberen hun productie te verhogen, maar dat gaat heel traag. Een nieuwe glasoven kost immers tientallen miljoenen euro's.

Het flessentekort treft nog niet alle brouwers. Bovendien komt de bevoorrading van de horeca en de winkels niet in het gedrang, zeggen de brouwers die De Tijd sprak. Grote spelers als AB InBev en Heineken (Alken-Maes) worden prioritair bevoorraad door de drie grote flessen­producenten.

Beluister het gesprek met Alain De Laet in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'