Brugs toerisme scharrelt recht na coronacrisis: paardenkoetsen en bootjes terug in het straatbeeld

13 juni 2020
Bootje varen op de Brugse reitjes of een tochtje met de paardenkoets. Het zijn twee dingen die niet weg te denken zijn uit het Brugse straatbeeld. Tot het coronavirus daar een stokje kwam voor steken. Nu de maatregelen versoepelen, is het afwachten wanneer de paarden en bootjes terug aanwezig zullen zijn.

Mark Wentein is woordvoerder van de Brugse koetsiers. Hij vertelt in 'De Ochtend' dat de koetsen terug in Brugge zullen zijn vanaf volgend weekend, 20-21 juni. "We zijn nog volop de koetsen aan het aanpassen. Er moet plexiglas komen tussen de bok en de passagiersruimte en dat wordt nu gemaakt. Het gaat om maatwerk, want alle 13 koetsen zijn allemaal verschillend en ook het glas moet dik genoeg zijn aangezien die koets de hele tijd hobbelt over de kasseien. Bij zo'n trillingen moet het glas dus wel tegen een stootje kunnen", zo verduidelijkt hij.

Corona-kilo's

De eerste weken zullen de koetsiers ook nog niet op volle kracht aan de slag kunnen: "Onze paarden moeten nog inlopen na een voor hen ongeziene 'vakantie'", zo legt Wentein uit. "Nu hebben de paarden last van corona-kilo's, dus ze moeten eerst nog wat trainen en inlopen. Met dat trainen zijn we al volop bezig."

Maar ook het gebrek aan toeristen zorgt voor minder werk. De mensen die maar al te graag een ritje met de koets doen door de Brugse binnenstad zijn voor 90% buitenlandse toeristen. "We hopen snel op halve capaciteit opnieuw te kunnen draaien, maar het wordt sowieso nog een moeilijk seizoen", zegt Mark Wentein daarover. 

Maatregelen op de koets

Naast het plexiglas, zullen er geen andere maatregelen zijn voor de koetsiers en hun klanten. "We doen dezelfde routes en de koetsiers zullen geen mondmasker dragen. De spraakconnectie en mimiek is belangrijk voor de buitenlandse toeristen, mochten die er toch zijn", zo legt woordvoerder Wentein uit. Ook toeristen moeten geen mondmasker opzetten, "want dat zijn allemaal mensen die in dezelfde bubbel zitten."

Brugse reien

En niet alleen de paarden zijn binnenkort terug te zien in het Brugse straatbeeld, ook de bootjes mogen terug uitvaren! De Brugse schepen van Toerisme Philip Pierins vertelt dat vandaag om 10 uur het eerste bootje weer te water wordt gelaten. "We starten wel opnieuw op in fases. Er zijn vijf reders in Brugge, maar vandaag starten we met één reder en één boot. We gaan dan kijken hoeveel toeristen er op af komen en evalueren hoe we het verder zullen aanpakken", zo vertelt hij in 'De Ochtend'.

Mocht er veel belangstelling zijn, dan kan er alvast snel een tweede boot en een tweede reder ingeschakeld worden, maar alles hangt af van de opkomst. Voorlopig zullen de bootjes ook enkel in het weekend varen.

Maatregelen op de bootjes

"Op een boot met 40 plaatsen, zullen nu maar 25 plaatsen mogen ingevuld worden, zodat de afstandsregels gerespecteerd kunnen worden. We zitten dus met een bezetting van 62% per bootje", zo legt Pierins uit. Ook worden alle passagiers verplicht om een mondmasker te dragen en hun handen te ontsmetten voor en na de rondvaart.

Beluister het interview en hoor hoe Brugge de economische impact van de crisis inschat: