Bruno overleefde nipt Covid-19: “Wakker worden uit de coma is alsof je levend begraven wordt”

21 mei 2020
Sinds het begin van de lockdown hebben zo’n 15 000 coronapatienten het ziekenhuis verlaten. Op dit moment liggen er nog 345 op de afdeling intensieve zorg, waarvan 169 worden beademd. Goed nieuws, dus. Maar je zal maar een van die mensen zijn die op intensieve zorg lag en wiens leven aan een zijden draadje hing. In Achter De Feiten spreekt Karolien Debecker met Bruno Desmet (53) over hoe hij zijn zware periode op intensieve zorg doorgemaakt heeft.
Wakker worden met al die buizen rond mij en in mijn mond is super eng, het voelt alsof je levend begraven wordt.

De impact die dit virus op zakenman Bruno Desmet heeft, is niet te onderschatten. Fysiek is het echt zwaar, zo moest een verpleger de telefoon vasthouden tijdens het interview, omdat hij nog niet genoeg kracht in zijn armen en handen heeft om dat te doen. En daarnaast is het ook mentaal heel, heel moeilijk.

Alle kracht en energie is uit je lichaam, dat is een hele nare ervaring, dat er iets is dat over jou beslist wat jij kan en niet kan, daar heb ik het heel moeilijk mee, dat je afhankelijk bent van iemand anders om alles te doen.

Bruno wil iets rustiger gaan leven, minder bezig zijn met ‘business’ en meer genieten. Bruno is diep geweest, na 49 dagen in coma te hebben gelegen heeft hij toch een iets andere kijk op het leven gekregen.

Grote vraag is, aan wat heb ik dat verdiend? Hoe komt het dat het bij mij voorvalt en bij andere niet?

Eva Cardinael haar papa heeft ook in coma gelegen, zij stond dus aan de andere kant van de besmetting en getuigt in de uitzending. Psychologe Hadi Waelkens stond als leidinggevende in het UZ Leuven op een Covid-19 afdeling. Zij verschaft uitleg bij wat haar patiënten en personeel doormaken.

Beluister hieronder de volledige uitzending: