Bruno Tobback: "Binnen 20 jaar staan de Chinese toeristen hier om te kijken hoe de mensen vroeger leefden"

18 oktober 2017
Gaan we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen? Daarover wordt vandaag in het Vlaams parlement gedebatteerd. "De Ochtend" nodigde alvast twee specialisten uit: Willem-Frederik Schiltz (Open VLD) en Bruno Tobback (sp.a). Die laatste was bijzonder scherp: "We lopen achter. Binnen 20 jaar staan de Chinese toeristen hier om te kijken hoe de mensen vroeger leefden."

Gaan we de klimaatdoelstellingen van Parijs halen? Neen, zeggen wetenschappers. Want de federale en de Vlaamse regering doen niet genoeg. Ons land moet de uitstoot van broeikasgassen met 15,7% verlagen tegen 2020 (ten opzichte van 2005), maar we halen nu nog niet eens de 10%.

Bruno Tobback beaamt in De Ochtend: "We komen er vandaag niet". 

"Op vlak van mobiliteit bijvoorbeeld gaan we onze doelstellingen in de verste verte niet halen". Het beleid gaat twee richtingen tegelijk uit: aan de ene kant bloeien de spitsstroken, aan de andere probeert men fietsinfrastructuur aan te leggen.

Ik heb het gevoel dat de regering bezig is met een beetje stoppen met roken, en een beetje zwanger zijn. We laten kansen liggen.

"Als het zo doorgaat, staan de Chinese toeristen binnen 20 jaar hier om te kijken hoe we vroeger leefden" zegt Tobback. Want China staat volgens hem veel verder in het groener maken van de economie.

Willem-Frederik Schiltz noemt dat een karikatuur. 

Doet de regering te weinig? "Zo lijkt het erop, maar dat is niet helemaal waar" zegt hij. "We mogen niet vergeten dat er de laatste jaren serieuze inspanningen gedaan zijn."

Ik denk wel dat we er kunnen komen. Maar er zal een tandje hoger geschakeld moeten worden.

Radio 1 Select