Bruno Tobback: "De Wever moet al klimaatbetoger worden en communistisch manifest tekenen voor we met N-VA besturen"

19 juli 2019
De SP.A is niet van plan om in een Vlaamse regering te stappen met twee rechtsere partijen. Dat zegt Vlaams Parlementslid voor SP.A Bruno Tobback in "De ochtend" op Radio 1: "Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbetoger wordt, de Internationale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communistisch Manifest ondertekent. Voor minder moeten we niet met de N-VA in een regering stappen", zegt hij ten persoonlijken titel.

In verschillende kranten is er sprake dat Bart De Wever, de voorzitter van de N-VA, toenadering zou zoeken tot de socialisten van SP.A voor de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. De Wever zou in een nota hebben laten weten dat de N-VA bereid is om aan te dringen op de verlaging van de btw op elektriciteit, een federale bevoegdheid. Die informatie is tot nu toe niet bevestigd, maar bij SP.A klinkt nu al de reactie dat het losse voorstel niet zal volstaan om de socialisten over de streep te trekken.

"Zijn Vlaamse regering kan wel iets anders doen dan een briefje sturen naar de eerste minister om de btw te verlagen", zegt Bruno Tobback, Vlaams Parlementslid voor SP.A in "De ochtend" op Radio 1. Volgens Tobback heeft enkel SP.A-voorzitter John Crombez de nota van De Wever gezien, waarin ook een bevriezing van de rusthuisprijzen zou staan en de ambitie om de wachtlijsten in de zorg weg te werken, allemaal nagels waar de socialisten al jaren op kloppen.

Als dit de bedoeling is om een partij over de streep te trekken, lijkt dit meer op kraaltjes voor de inboorlingen

"Hier kan je natuurlijk niets mee", klinkt het. "Mijn lat ligt op Bart De Wever die klimaatbetoger wordt, de Internationale zingt op het podium van het Vlaams Parlement en het Communistisch Manifest ondertekent. Voor minder moeten we niet met de N-VA in een regering stappen", zegt Tobback uit eigen naam. Op het partijbureau van SP.A is er wel consensus dat ze niet in een Vlaamse regering zullen stappen met twee rechtsere partijen.

"De Vlaamse regering had al lang kunnen gevormd zijn als De Wever als een serieuze onderhandelaar was beginnen onderhandelen", haalt Tobback uit. "Ik stel vast dat De Wever nu al een maand niks doet, behalve blijkbaar wat nota's lekken. Ik denk dat de Vlaamse regering, die wel voor heel wat uitdagingen staat, beter van start gaat met ernstig onderhandelen. De Wever speelt spelletjes die meer met de federale regering te maken hebben dan met de Vlaamse. Jammer."

Beluister het gesprek met Tobback in "De ochtend" op Radio 1:

Bron: vrtnws.be