“Brussel barst van het talent, maar we doen er niets mee”

7 februari 2018
De 18-jarige ondernemer Hassan al Hilou heeft zijn thuisbasis in Ninove, maar leeft, studeert en werkt in Brussel. Als reactie op de negatieve berichten over de stad, wil hij graag de positieve aspecten in de verf zetten. Volgens hem zit Brussel vol talent, maar hebben we de middelen niet om het te omkaderen.

Hassan al Hilou beweert dat er in Brussel en andere Belgische steden veel jong talent is, maar dat we niet weten hoe we dat moeten laten groeien. Er moet een plaats zijn waar dat gratis kan. “Je talent moet je werk kunnen worden als je het goed doet”, zegt Hassan. Dat missen we hier nog. Vaak wordt talent naar achter geschoven, en focussen we te veel op routine.

We weten niet hoe we talent moeten laten groeien.

In België worden we verondersteld om een vast traject te volgen. Eerst gaan we naar de basisschool, dan naar de middelbare school en vervolgens liefst zo snel mogelijk naar de universiteit. “Wanneer je ergens een gat hebt van een jaar, vragen werkgevers zich meteen af of je school beu was,” zegt Hassan.

Jongeren en politiek

Ook op vlak van politiek is er in Brussel nog werk aan de winkel. Hassan is vaak omringd door jongeren, en merkt dat ze erg sceptisch tegenover politici staan. Dat vindt hij erg spijtig.

Politici, waarom vertrouwen Brusselse jongeren jullie niet?

De Europese Commissie maakt geld vrij om Europa te promoten bij jongeren door een Europees huis in te richten in een grootstad. Zo bereik je jongeren niet volgens Hassan.
Hij pleit voor meer jongeren in het Europees parlement. Ook heeft hij een boodschap voor het parlement: “Wil je meer jongeren bereiken, wees dan zelf ook jong.”

Radio 1 Select