"Brussel is een mooie stad, maar jongens, wat maken jullie er een zootje van!"

3 augustus 2019
Nederlands correspondent Sander Van Hoorn verhuisde van het Midden-Oosten naar Brussel. Voor de kinderen, voor zijn eigen veiligheid, maar vooral omdat onze hoofdstad een stad is die doet verwonderen.

Sander Van Hoorn werkte jaren in het Midden-Oosten, maar besliste door een veelheid aan redenen om naar Europa terug te keren: "De verhuis van het Midden-Oosten naar België had veel te maken met de uitzichtloosheid van de situatie en met de opvoeding van mijn kinderen. Je kan je kinderen ginder wel naar vriendjes in het naburige dorp sturen, maar als daar opeens een checkpoint staat, zie je je kinderen niet meer terug."

Verwondering

Hij koos Brussel uit alle mogelijke steden in Europa. "Omdat je je over België kan verwonderen. En dat is mijn Leitmotiv. Als ik verwonderd word door een plek, kan ik er werken."

Thuis in bepaalde wijken

Het was voor hem ook niet zo een grote stap, zegt hij zelf: "Kan je je voorstellen dat ik op vluchten naar Beirut mensen tegenkwam die door hun ouders teruggehaald werden uit Europa, omdat het daar zo gevaarlijk was. Daarbij voel ik me erg thuis in bepaalde wijken in Brussel. Ik versta Arabische vrouwen die met elkaar praten, ik begrijp wat er op de ramen staat, en dat maakt het toch allemaal net wat anders..."

Grow. The. Fuck. Up!

Of hij het een fijne stad vindt om in te wonen? "Ja. Het is eerder Parijs dan Amsterdam en dat vind ik prettig. Maar wat maken jullie er een zootje van zeg. Je hebt de burgemeester van Brussel, je hebt de Minister-President van Brussel, een begrotingstekort dat hoger is dan gedacht, Di Rupo en De Wever die lekker tegen elkaar blijven kijken... Grow. The. Fuck. Up!"

 

Beluister het fragment hier: