“Brussel kan dagelijkse 231 000 autopendelaars niet aan”

10 januari 2017
De Brusselse Regering moet dringend werk maken van de renovatie van de tunnels. Dat zegt Voka-topman Hans Maertens. “Het is nogal simplistisch om te zeggen dat de Brussel haar mobiliteitsprobleem in een vingerknip kan oplossen,” reageert Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet.

Het verkeer in Brussel stond gisteren urenlang helemaal stil door een brand in een technische ruimte van de Rogiertunnel. Een aantal tunnels gingen dicht. Voor werkgeversorganisatie Voka is de maat vol: “35 000 pendelaars die vast zitten in de tunnel kost Brussel 1,2 miljoen euro. Dat is ongezien.” Volgens Maertens doet de Brusselse regering te weinig moeite om de mobiliteitsproblemen in de stad aan te pakken. 

"Wat gisteren is gebeurd was een ongelukkige incident,” reageert Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. “Maar we nemen het probleem van de tunnels au sérieux.” De Brusselse Regering maakte 400 miljoen euro vrij voor de renovatie van de tunnels.

“Maertens maakt een verkeerde analyse van het mobiliteitsprobleem,” meent de Brusselse minister. Brussel wordt dagelijks overspoeld door 213 000 pendelaars die met de wagen naar de hoofdstad komen. “De federale regering investeert te weinig in het spoorwegennet en stimuleert het gebruik van bedrijfswagens. Brussel kan dat niet slikken.”