Brusselse brandweer brengt speciale folie aan op voertuigen voor oudejaarsnacht

27 december 2021
In Brussel bereiden de hulpdiensten zich voor op oudejaarsnacht. Dat is wel vaker een onrustige nacht in onze hoofdstad met brandjes en vernielingen. De interventiewagens zijn daarom beschermd voor als ze zouden bekogeld worden en de brandweer en politie werken nauw samen.

Op oudejaarsnacht was het de afgelopen jaren wel vaker onrustig in onze hoofdstad. Vorig jaar werden een 20-tal auto's en straatmeubilair in brand gestoken, bushokjes raakten vernield en de hulpdiensten werden ook al bekogeld.

Daarom zijn er deze keer extra maatregelen genomen. “Onze brandweervoertuigen en onze ziekenwagens zijn uitgerust met een speciale plastic folie die we aan de binnenkant van de zijruiten kleven. Zo vermijden we dat er glassplinters op ons personeel terechtkomen bij het gooien van één of ander voorwerp”, zegt Walter Derieuw van de Brusselse brandweer.

Extra maatregelen

Daarnaast zijn er nog extra maatregelen, aldus Derieuw: “Iedere brandweerman en -vrouw krijgt een opleiding geweldloze communicatie. Er worden bepaalde procedures uitgewerkt samen met de politie voor als we in een zone komen met verhoogde waakzaamheid. Daarbij is er een speciaal officier op de dispatching tijdens de nieuwjaarsnacht.”

“We vragen ook dat als onze mensen ergens aankomen, dat er dan iemand zich bezighoudt met de omgeving te inspecteren. Ze moeten dus niet enkel de brand bestrijden, maar ook de omgeving in het oog houden. En dan zijn er ook nog bepaalde procedures afgesproken als er incidenten zijn om zo snel mogelijk de plaats van het gebeuren te verlaten, ons in veiligheid te brengen en te wachten op de ordediensten”, aldus Derieuw.

Toch hoopt de brandweerwoordvoerder dat de maatregelen niet nodig zullen zijn: “We hopen dat het dit jaar een feestavond wordt zonder incidenten en dat iedereen van het feest kan genieten. Dat iedereen ook zijn medemens respecteert en dat we in alle veiligheid onze opdrachten kunnen uitvoeren.”

Luister naar Walter Derieuw van de Brusselse brandweer

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag