Brusselse brandweer: "tot hier en niet verder"

2 januari 2019
De Brusselse brandweer vraagt van de overheid een "duidelijk signaal" na de woelige nieuwjaarsnacht. Daarin moest de brandweer meer dan 80 keer uitrukken, vooral om kleine brandjes te blussen. Maar de brandweerlui kregen ook enkele keren te maken met agressieve jongeren. En dat zit hen hoog.

De brandweerdiensten werden tijdens de nieuwjaarsnacht 3 keer met agressie geconfronteerd, zegt Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer. Bij een van de tussenkomsten werden de brandweerlui door jongeren bekogeld met stenen.

Over heel 2018 gaat het om 21 gevallen van verbale of fysieke agressie. "Dat valt al bij al nog mee als je dat vergelijkt met het totale aantal interventies: meer dan 100.000 op een jaar", geeft Derieuw toe.

En toch, klinkt het dan. "Onze mensen op het terrein ervaren een algemeen onveiligheidsgevoel", vertelt Derieuw. "Dat gaat vooral over verbale agressie. Ik kan niet zeggen dat dat echt wijkgebonden is. Maar het gevoel heerst dat er bij elke interventie minstens verbale agressie is die kan ontsporen."

De brandweer van Brussel vraagt daarom een duidelijk signaal van de overheid. "Het stopt hier en gaat niet verder. Ze moet daders van agressie dadelijk identificeren, vervolgen en de voorziene straffen opleggen en uitvoeren. En dat dan ook meedelen aan de slachtoffers van die agressie."

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal" van gisteren:

Luister ook naar Sven Gatz (Vlaams minister voror Brussel) en Pieter De Crem (Minister van Binnenlandse zaken in een regering van lopende zaken) over Oudejaarsnacht in de Brusselse gemeenten Anderlecht en Molenbeek:

bron: vrtnws.be en De Ochtend

Radio 1 Select