Brusselse politie zet zich schrap: 9 betogingen vandaag waaronder "La Boum" en pro-Jürgen Conings manifestatie

29 mei 2021
© Nicolas Maeterlinck (Belga)
Het wordt mogelijk een drukke dag voor de politiediensten in de hoofdstad want er zijn maar liefst 9 manifestaties aangekondigd op sociale media. Daaronder zijn een derde editie van "La Boum" en een pro-Jürgen Conings betoging. Er worden ook 40.000 mensen verwacht voor een internationale manifestatie tegen de coronaregels in heel Europa. De aangekondigde manifestaties in het Ter Kamerenbos zijn niet toegelaten, die in het centrum wel.

De eerste demonstranten zouden in de voormiddag al kunnen opduiken aan het Terkamerenbos, want daar hebben de aanhangers van de voortvluchtige militair Jürgen Conings afgesproken (ook in Limburg zou er een soortgelijke betoging zijn). Om 15 uur start dan ook de "European Demonstration for Freedom & Democracy", een internationale mars tegen de coronaregels. Ook zij hebben aan Ter Kameren afgesproken en willen dan richting Europese wijk wandelen. Volgens de organisatie hebben zo'n 40.000 mensen vanuit heel Europa laten weten dat ze voor die manifestatie naar Brussel zullen afzakken.

Dit zijn de niet-toegelaten manifestaties, allemaal in of rond het Ter Kamerenbos:

  • Aanhangers van Jürgen Conings
  • Internationale mars tegen coronaregels in Europa
  • La Boum 3

Dit zijn de toegelaten manifestaties, allemaal in het centrum van Brussel:

  • Zorgpersoneel
  • Vredesbeweging Midden-Oosten
  • Aanhangers Koerden
  • Pleitbezorgers voor Oeigoeren
  • Pleitbezorgers mensenrechten in Turkije
  • Tegenstanders van Wit-Russische regime


Om 16 uur plannen de organisatoren van La Boum in het Ter Kamerenbos ook nog een derde editie van het "nepfestival". Bij vorige edities kwamen er telkens heel wat mensen oppdagen, en kwam het tot confrontaties met de politie. Op sociale media geven nu wel maar enkele honderden mensen aan naar La Boum te zullen gaan.

Naast de drie betogingen hierboven (die niet zijn toegelaten) zijn er ook nog 6 andere betogingen, in het centrum van de stad, die wel toegelaten zijn. Zo protesteert het zorgpersoneel (en sympathisanten) in de buurt van het centraal station tegen de onderfinanciering van de zorgsector. Er worden zo'n 4000 mensen verwacht, en er is afgesproken dat het een statische manifestatie wordt.

Naast het protest van de zorgsector protesteren ook de pleitbezorgers voor de Oeigoeren, de Koerden, de vredesbeweging, de wit-Russische oppositie én een Turkse vzw. Het zou wel telkens gaan om kleinere betogingen met enkele tientallen mensen tot maximaal zo'n 200 betogers. Ook die zijn in het centrum, onder andere aan het atomium (en zelfs per fiets), en zijn wel toegelaten.

Verwacht wordt dat de meeste politie zich zal opmaken aan het Ter Kamerenbos, waar dus alle niet toegelaten manifestaties doorgaan of toch op zijn minst vertrekken.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Beluister het overzicht uit 'De Ochtend' via Radio 1 Select.