Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Brusselse vroedvrouwen trekken aan alarmbel: "Werkdruk is niet vol te houden"

vr 4 jun. - 3:00

In Brussel trekt een groep vroedvrouwen aan de alarmbel. Volgens de praktijk "Zwanger in Brussel" is de werkdruk niet vol te houden. De praktijk stopt dan ook voor het komende half jaar met het begeleiden van zwangerschappen. "Er zijn te weinig vroedvrouwen die kiezen voor eerstelijnszorg", zegt Elke Van Den Bergh, van 'Zwanger in Brussel' in 'De Ochtend'.
Baby voetjes

"Baby's komen niet op afspraak", klinkt het bij Elke Van Den Bergh. Ze vertelt hoe vroedvrouwen naast hun fulltime job overdag, ook nog 24u/24u, elke dag van de maand continu bereikbaar moeten zijn." Met een klein team vraagt dat heel veel energie. Ook als je van wacht bent en niet opgeroepen wordt, vergt dat energie. Je slaapt wel, maar bent er heel de tijd van bewust dat je kàn opgeroepen worden." En dat terwijl sommige vrouwen gemiddeld 15 nachten per maand van wacht zijn.

De werkdruk voor de Brusselse vroedvrouwen is te hoog, klinkt het. Daarom stoppen ze de komende 6 maanden met het begeleiden van zwangerschappen. "We hebben nu meteen 3 vroedvrouwen met ervaring nodig - wat niet enorm veel lijkt - maar we willen niet herstarten met een half team." De praktijk blijft wel koppels doorsturen.

Opleiding

Dat het zo'n klein team is bij 'Zwanger in Brussel' komt door een tekort aan vroedvrouwen in de eerstelijnszorg volgens Van Den Bergh. "Er studeren wel veel vroedvrouwen af, maar we zien ze niet in de eerstelijnszorg", klinkt het. "Ze zijn ten eerste niet zo geïnteresseerd in dat deel van de job, en na 3 jaar studeren zijn ze vaak ook nog niet klaar om zelfstandig bevallingen te begeleiden. Ze moeten dan nog 2 jaar meelopen om een verzekering te krijgen."

Dat komt omdat de opleiding te weinig inzet op die eerstelijnszorg, volgens Van Den Bergh. "Die zet veel meer in op specialisaties of werken binnen het ziekenhuis en minder op eerstelijnszorg, waardoor er ook minder interesse is." Ze merken zelfs dat veel studenten bang zijn om een normaal verlopende bevalling te begeleiden, "terwijl dat net de kern van de job is", klinkt het.

Omdat ze in een klein team werken, hebben ze ook weinig tijd en ruimte om stageplaatsen aan te bieden bij "Zwanger in Brussel". "Dat verhoogt de drempel om in onze sector te werken", vertel Van Den Bergh. "We zijn zelfs nu al continu bezig om jonge collega's op te leiden, die zelfs vaak niet eens blijven omdat de job zo specifiek is en je ervaring moet hebben om te begrijpen hoe de job is. Zeker als je kleine kinderen hebt, is dat niet gemakkelijk."

Gebrek aan respect

"Daarbovenop komt ook nog eens een gebrek aan respect van de andere zorgverleners", klinkt het. "Dat heeft een impact op onze verloning en het maakt het werk ook gewoon moeilijker. Het is vervelend dat je altijd moet bewijzen dat je als vroedvrouw een normaal verlopende zwangerschap en bevalling perfect kunt volgen en begeleiden."

En in Brussel komt er dan nog eens bij dat ze die begeleiding moeten kunnen doen in drie talen, het Nederlands, Frans en Engels.

Luister naar Elke Van Den Bergh in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet