Brusselse Zorgkoepel: "Communicatie experten en Gala tegenstrijdig én vervelend"

21 oktober 2020
© Radio 1
Patricia Lanssiers van Gibbis, de koepel van Brusselse gezondheidsinstellingen, vraagt in 'De Ochtend' een spreidingsplan voor de ziekenhuizen over het hele land. Ze wil zich niet mengen in het expertendebat, maar vindt het vervelend dat de communicatie van de experten en de Brussels professor Jean-Luc Gala tegenstrijdig is. "Geef één boodschap aan de bevolking zodat ze het volhouden."

"Alle Brusselse ziekenhuizen vertoeven in 1B van het noodplan, maar op een bepaald ogenblik zullen we moeten schakelen naar 2A (waarbij 60% van de bedden op intensieve zorg zullen voorbehouden zijn voor coronapatiënten, red.). Maar alle andere patiënten moeten verder op een kwalitatieve manier - zowel in als buiten Brussel - kunnen behandeld worden", legt Patricia Lanssiers uit.

Haar boodschap voor zieke mensen is vooral: "Heb je belangrijke klachten, twijfel niét om naar je arts of een ziekenhuis te gaan, zoals dat het geval was bij de eerste golf in maart."

Lanssiers vraagt een spreidingsplan op korte termijn. Zij spreekt van een tweede golf nu. "De toestroom is er dagdagelijks." Brussels professor Gala vindt dat echter allemaal overdreven. Lanssiers wil zich niet mengen in het expertendebat, maar vindt inderdaad dat de communicatie "tegenstrijdig én vervelend" is. "Geef één boodschap aan de bevolking zodat ze het volhouden", besluit ze.

Beluister het gesprek met Patricia Lanssiers in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Radio 1 Select