#BrusselsLockdown: "België is Kafka en Kafka is België"

23 november 2015
Vandaag kreeg documentairemaakster Annick Ruyts de minuut in Hautekiet. En die ging over... katten. Want gisterenavond gebeurde er iets vreemd op Twitter onder de hashtag #BrusselsLockdown tijdens de politieactie in Brussel. Twitteraars publiceerden massaal kattenfoto's tegen terrorisme.

De politie had gevraagd om geen informatie over de actie te verspreiden. Complete stilte. En daarom begonnen Twitteraars maar kattenfoto's te posten.

Annick Ruyts was voordien niet echt fan van katten, maar nu wel. Alleszins, voor "speciale gelegenheden", zoals die van gisteren. En daarom kreeg ze de minuut van Hautekiet:

Als kersverse Brusselse ben ik erg bezorgd over de toestand in België. Al enkele dagen zitten wij tussen sirenes, helikopters en zwaargewapende mannen. En dan zie je plots zelfverklaarde journalisten op sociale media informatie berichten over de politieacties. En dan denk je "Is dat wel een goed idee?"

 

Tot de politie oproept om daarmee te stoppen. Toen gebeurde er iets heel surrealistisch. Onder de hashtag #BrusselsLockdown, die eerst pure horror was, begonnen mensen massaal poezenfoto's te posten. Zo zou de actie niet in gevaar komen. Dat is Kafka in België, maar misschien is België ook gewoon Kafka.

 

Luister hier naar de hele minuut van Annick

 

De hashtag #BrusselsLockdown werd wereldwijd populair, en zelfs verschillende buitenlandse kranten pikten het nieuwtje op:

 

Belgian sense of humour at its best. #Belgium fights terrorism with cat meme on #BrusselsLockdown https://t.co/OX44c7FsBY via @usatoday

— Erwin Ochsenmeier (@ochser) November 23, 2015

Find out why Belgians have been posting cat photos using #BrusselsLockdown https://t.co/2RBJbKDiIh pic.twitter.com/dPsMMZD1jL

— BBC News (World) (@BBCWorld) November 23, 2015

Belgen vallen IS aan met: kattenplaatjes #BrusselsLockdown > https://t.co/71DiXpTx4c

— Dagblad Metro (@Metro) November 23, 2015

Kittens for the win https://t.co/0V9fDSSvzA #BrusselsLockdown pic.twitter.com/equed4Jp8O

— Kerrance Alexandra (@KerryAlexandra) November 23, 2015

Radio 1 Select