"Bubbel van 5" blijft maand langer, winkelen mag weer per twee: dit heeft Veiligheidsraad beslist

20 augustus 2020
De Veiligheidsraad heeft opnieuw samengezeten over de coronamaatregelen in ons land. Volgens onze informatie zou de bubbel van vijf behouden blijven, maar zouden we niet meer alleen moeten gaan winkelen. Evenementen zouden weer kunnen met 200 personen binnen en 400 buiten. Wat is er precies beslist?

De sociale bubbel blijft zoals verwacht op vijf staan. Dat heeft premier Sophie Wimès (MR) bevestigd na de Nationale Veiligheidsraad. De maatregel gold al sowieso tot 1 september. Daar komt nu een maand bij. Iedereen mag evenwel vrienden en familieleden zien buiten de bubbel. Maar in dat geval moet je de afstandsregels respecteren en mag je nooit met meer dan 10 mensen samen zijn, verduidelijkte premier Wilmès.

We mogen vanaf komende maandag weer met twee mensen gaan winkelen. Er staat ook geen tijdslimiet meer op winkelen. "We rekenen op ieders verantwoordelijkheidszin om te vermijden dat er wachtrijen zouden ontstaan", aldus premier Wilmès. Winkels zullen ook zelf kunnen beslissen om individueel winkelen te verplichten.

Het maximaal aantal aanwezigen bij evenementen wordt opgetrokken (bij sportwedstrijden, congressen of culturele evenementen) tot 200 mensen binnen en 400 mensen buiten. Het dragen van een mondmasker is nog verplicht. Vanaf 1 september zal er wel een mogelijkheid zijn om van de limieten af te wijken, met name voor "permanente infrastructuren" . Het zal de burgemeester zijn die in eerste instantie de aanvraag bekijkt.

Er zullen voortaan maximaal 50 mensen toegelaten zijn op een koffietafel na een begrafenis.

Er is ook goed nieuws voor mensen die een lief of partner hebben in het buitenland en die al maanden fysiek van elkaar gescheiden zijn. "Mensen die geen juridische band hebben, maar kunnen bewijzen dat ze een duurzame liefdesrelatie hebben, zullen vanaf 1 september de grens kunnen oversteken om weer bij elkaar te zijn", aldus premier Wilmès.

Op voorhand was te horen dat de Nationale Veiligheidsraad nadacht over een harmonisering van de mondmaskerregel. Voor heel het land zou dezelfde regel komen: iedereen zou een mondmasker op zak moeten hebben en die moeten opzetten wanneer het te druk is. Daarover is uiteindelijk kennelijk géén beslissing gevallen op de Veiligheidsraad.

Meer in De wereld vandaag, vanaf 16 uur.

Bron: vrtnws.be