Buiten bewustzijn

12 november 2019
Willemijn van Erp is specialiste ouderengeneeskunde aan het Radboud Universitair Medisch Centrum in Nijmegen. Ze deed voor haar doctoraat zes jaar onderzoek naar de behandeling in Nederland van patiënten met het niet-responsief waaksyndroom. Uit haar onderzoek blijkt dat in veel gevallen er geen juiste diagnose gebeurde, dat er niet altijd de juiste aangepaste behandeling of revalidatie werd geboden.

Het onderzoek is de aanleiding om ons vragen te stellen over het bewustzijn. De werking ervan is voor artsen tot vandaag nog zeer moeilijk te doorgronden.

Wielrenner Stig Broeckx is in ons land het boegbeeld geworden van blijven vechten - ook door vrienden en familie - om uit een coma te geraken en ook daarna nog stappen te stappen naar herstel. Zijn situatie leek lang onherroepelijk en voor weinig verbetering vatbaar. Toch bleef en blijven hij zelf en vrienden en familie strijdbaar. Hoe hielden ze dat vol. Reporter Ward Bogaert ging praten met Stig Broeckx zelf en zijn vader, Peter Broeckx.

Is er ook in België nog veel marge ter verbetering van patiënten met het niet-responsief waaksyndroom? Een vraag voor wereldautoriteit op het vlak van coma, professor neuroloog Steven Laureys.

In de Amerikaanse “podcast Room 20” gaat vertelt journaliste Joanne Faryon het verhaal van een comapatiënt die al 15 jaar in coma ligt. Maar het vreemde is: niemand weet wie die man is. Lotte De Caluwé luisterde naar deze bijzondere podcast die ook de vraag stelt: hoe ver kan en moet de samenleving gaan om zulke patiënten in leven te houden?

Die laatste vraag schotelen wij op onze beurt voor aan moraalfilosoof Ignaas Devisch. Als een patiënt jarenlang in coma ligt, niet meer reageert, is dat dan nog een menswaardig bestaan? Is het verantwoord zo’n mensen tegen elke prijs in leven te houden?

Wat als het jou en je partner overkomt? Wat als je jaarlijks, dag in dag uit, aan het bed van je partner zit die amper nog teken van leven vertoont. Van wie je niet weet of die hoort en begrijpt wat je hem zegt. Wat houdt je dan op de been, wat doet het je volhouden, of… soms ook niet? Reporter Brecht Devoldere sprak met Danielle Vigoureux, haar man Frederik verblijft al 11 jaar in Het Weyerke, dienstencentrum voor personen met een handicap.

Lees ook: