"Bullshitjobs komen niet voor bij zelfstandigen"

4 april 2019
Een zinloze job die eigenlijk echt overbodig is. Ziedaar de definitie van een bullshitjob. Maar liefst 20% van de werkende mensen in het Westen ervaren hun job als nutteloos en bullshit. En dan valt het in ons land nog mee, zegt arbeidssocioloog Ignace Glorieux.

"Bullshitjobs komen nooit voor bij start-ups of zelfstandigen", steekt arbeidssocioloog Ignace Glorieux van wal. Maar in KMO's en multinationals zie je al vaker eens een nutteloze job opduiken. "Leidinggevenden zitten in een groot bedrijf zoals een multinational vaak zo ver van de werkvloer dat ze vaak niet zien hoe nutteloos sommige jobs zijn", zegt Glorieux. 

Cafetaria

Een anonieme luisteraar bevestigt wat de arbeidssocioloog zegt: "Een vriendin van mij werkt in een kaderfunctie bij Fortis. Ze heeft een goed loon en een 'dikke' firmawagen, maar heeft geen werk. Elke dag gaat ze naar het bedrijf en zit ze een hele dag in de cafetaria."

Verander dan van job

"Is het dan gewoon niet makkelijker om van job te veranderen als je huidige job niet boeiend of nuttig is?" vragen veel luisteraars zich af. En ja, dat lijkt simpel, maar is het niet altijd. "Als je zoals de anonieme vrouw aanhaalde een comfortabel loon en een mooie firmawagen hebt, tja, dan is het moeilijker om die stap te zetten naar een andere job, waar je waarschijnlijk een pak minder zekerheden zal hebben", zegt Glorieux. "En op je huidige job aangeven dat je job niet erg zinvol is, is ook gevaarlijk. Want wat als je in plaats van een nieuwe invulling van je job gesaneerd wordt?"

Efficiënt

"Eigenlijk is het ook paradoxaal dat we nog steeds zoveel werken per week", stelt Glorieux. "In een wereld waar we zoveel middelen hebben om dingen efficiënt te doen, werken we steeds meer en langer. Echt tegenstrijdig is dat."

Niet klagen

Toch mogen we in ons land niet veel klagen. "In ons land valt het aantal bullshitjobs nog goed mee", zegt arbeidssocioloog Ignace Glorieux. "In het noorden van Europa hebben we daar bijlange niet zoveel last van als in pakweg de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk. Dat zijn landen waar de sociale zekerheid lang niet zo goed is als bij ons en waar je veel vaker zal zien dat mensen een quasi nutteloze job uitvoeren. Denk maar aan een nachtwinkel die maar 2 klanten per nacht heeft."

Bekijk hier de reportage van VPRO Tegenlicht over de bullshitbaan:

Radio 1 Select