Burgemeester Aalst: "Carnaval zonder confetti is als een café zonder bier"

7 februari 2018
De kans is groot dat jij of je kinderen deze week carnaval zullen vieren, en daar hoort ook confetti bij. Maar in zo'n 57 gemeenten in Vlaanderen is er een verbod op confetti, bleek uit een rondvraag van Radio 2. De burgemeesters en Aalst reageerden in 'De Ochtend'.

In Beveren is er al jaren geen confetti meer tijdens carnaval. Volgens burgemeester Marc De Vijver kwam dat verbod er op vraag van de bewoners zelf: "Het ging niet zozeer over de confetti op straat, wel over de confetti die de huiskamers in geschoten werd met kanonnen. De carnavalsverenigingen waren niet meteen fan van de beslissing, maar het is ook niet zo dat het verbod elk jaar in vraag wordt gesteld."

"Als we al niet meer met papier naar mekaar mogen gooien"

Christoph D'haese, burgemeester van carnavalstad Aalst, zou het niet aandurven een confettiverbod uit te spreken: "zondag gaat voor de 90ste maal de stoet uit en dat is naar mijn weten altijd met confetti geweest. Een verbod vind ik trouwens een overdreven vorm van betutteling en regelgeving. Carnaval zonder confetti is als een café zonder bier." Volgens hem is het vooral belangrijk om in te zetten op een ecologisch duurzaam carnaval: "Onze verenigingen werken met ecologische verf, ledverlichting, ... Als we al niet meer met papier naar mekaar mogen gooien."

Sensibiliseren

Volgens D'haese kan confetti in Aalst ook niet in de woningen terecht komen: "We hebben een afgesloten feestparours en -zone. Nadat de carnavaldagen voorbij zijn vergt dat ook wel veel opruimwerk, maar we proberen de feestvierders wel te sensibiliseren." 

Is een verbod dan te betuttelend? "Ik nodig collega D'haese uit om bij ons te komen vieren. Dan zal hij zien dat je carnaval ook perfect zonder confetti kan vieren.", besluit Burgemeester De Vijver.