"Burgemeester, kunnen de krekels wat stiller?"

21 augustus 2018
Die toeristen toch!

De burgemeester van het Zuid-Franse dorpje Le Beausset (zie foto bovenaan) heeft de afgelopen weken klachten ontvangen van toeristen. Ze vroegen hem of hij iets kon doen aan de veel te luide krekels.

Volgens Ferrero beweerden de toeristen in Le Beausset elkaar niet meer te horen door het luide getjirp van de krekels. Het geluid van de krekels zou deze zomer luider dan anders zijn geweest. De burgemeester van het dorp in de Provence werd zelfs gevraagd om insecticiden ter beschikking te stellen. Zijn antwoord was evenwel duidelijk: "Als jullie naar het zuiden komen, weten jullie dat er krekels zijn. En daar zijn we trots op!"

"Zoals lavendel en platanen"

De Provence blijft alsmaar populairder worden bij toeristen, vakantiegangers maar ook bij inwijkelingen uit het noorden van Europa. Ze kopen massaal optrekjes voor weinig geld in de leeggelopen plattelandsdorpjes in het zuiden van Frankrijk. Het veroorzaakt hier en daar spanningen met de lokale bevolking.

"Natuurlijk heb ik geen probleem met de krekels. Het hoort bij de Provence zoals lavendel en platanen. Je kan nog altijd naar het Zwarte Woud gaan", zegt Hendrik Vos, Europakenner en heel vaak te gast in de Provence. Maar Vos kan wel begrip opbrengen voor de lokale inwoners.

"Een minderheid van toeristen"

In 'De Wereld Vandaag' zegt Vos: "Toeristen in het zuiden van Frankrijk zijn vaak hoogopgeleid, kennen hun talen en weten van wanten. Voor de plaatselijke bevolking betekent hun komst stress en drukte. Het gaat meestal maar om een minderheid van toeristen, maar zelfs dan is wrevel niet uit te sluiten. Het Front National heeft een sterke positie in de Provence. Het zal niet enkel aan het toerisme liggen, maar het speelt wel mee. Ze voelen zich ongemakkelijk bij een evolutie die ze moeten ondergaan."

Hendrik Vos pleit voor respect voor de verzuchtingen van inwoners van dorpjes als Le Beausset. "Stel je maar eens voor dat Japanners het beleid in Brugge zouden dicteren. Of dat Nederlanders de beiaard van Gent te luid vinden."

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook:

Radio 1 Select