Burgemeester Mathias De Clercq van Gent over Kompass Klub: "Bal ligt in het kamp van de uitbaters"

26 maart 2019
Het is aan de uitbaters van de Kompass Klub in Gent om bijkomende inspanningen te leveren en oplossingen te bedenken om de veiligheid van hun klanten te garanderen. Dat zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) na het arrest van de Raad van State dat zijn besluit om de discotheek te sluiten schorst.

Een burgemeester moet lijnen trekken en zijn verantwoordelijkheid nemen en de Kompass Klub moet bijkomende inspanningen leveren en oplossingen bedenken in het belang van de club, zijn bezoekers en de stad: Mathias De Clercq (Open VLD) herhaalt het vanavond tot in den treure in 'De wereld vandaag' in een reactie op het arrest van de Raad van State over de discotheek.

Op 13 maart besliste De Clercq dat Kompass Klub 4 maanden dicht moest omdat de discotheek met een buitensporig drugprobleem zou kampen, maar dat maakt de Raad van State ongedaan: de burgemeester heeft onvoldoende gemotiveerd waarom de club zo lang dicht moest, zo staat te lezen in het arrest.

"De Raad van State zegt duidelijk dat ik als burgemeester terecht en correct heb opgetreden op basis van artikel 9bis van de drugwet, maar hij stelt dat de sluiting onvoldoende is gemotiveerd", zegt De Clercq. "Ik heb mijn verantwoordelijkheid als burgemeester altijd genomen en ik zal dat ook in de toekomst blijven doen."

"De Raad van State zegt ook heel duidelijk en is het met mij eens dat bijkomende inspanningen nodig zijn vanwege de club. Ik wil hierover in dialoog gaan met de uitbaters want ik wil oplossingen en inspanningen. Dat is in het belang van de club, zijn bezoekers en de hele stad. Ik sta voor een bruisend nachtleven, maar ook voor een veilig en gezond nachtleven."

Parket en politie

De Clercq houdt vol dat zijn beslissing om de club te sluiten terecht was. "Ik had informatie gekregen van het parket en de politie. Een burgemeester moet lijnen trekken. De Raad van State heeft die argumentatie trouwens publiek gemaakt in zijn arrest. Eerder kon ik dat niet publiek meegeven in het belang van de rechtsgang."

"In de club hebben zich ernstige zaken voorgedaan en dat moeten we niet minimaliseren. Een burgemeester moet lijnen trekken en zijn verantwoordelijkheid nemen. Dat heeft toch wel wat in gang gezet. Het is mij nooit om de sluiting om de sluiting gegaan. Ik wil inspanningen, oplossingen."

Die inspanningen en oplossingen moeten volgens De Clercq van de uitbaters van Kompass Klub zelf komen: "Zij moeten met die inspanningen komen, zij moeten maatregelen nemen. De bal ligt in hun kamp, het is hun verantwoordelijkheid."

Beluister het gesprek: