Burgemeester Schaarbeek: "Elke migrant in het Noordstation is bewijs dat asielpolitiek van Francken en Jambon faalt"

7 mei 2018
De burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt (Défi), ontkent de beschuldigingen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat hij niets zou doen aan de problematiek van transmigranten in het Noordstation.

Een honderdtal daklozen slaapt elke nacht in het Noordstation in Brussel. Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) gaat het om transmigranten, mensen zonder papieren die willen doorreizen naar het Verenigd Koninkrijk. Francken haalde hard uit naar de burgemeester van Schaarbeek, Bernard Clerfayt, omdat die niets zou doen om het probleem aan te pakken.

Bernard Clerfayt kaatst de bal terug. "Ik kan de asielproblematiek van de federale regering niet oplossen", zegt hij in 'De Ochtend'. "Wij hebben afgelopen zomer al om hulp gevraagd. Toen sliepen er zelfs vierhonderd mensen in het station. Maar de federale regering wil niets doen."

"Voor snelwegparkings in Vlaanderen voorziet de federale regering privébewaking. In Brussel gebeurt er niets"

Clerfayt zegt dat hij wel degelijk controle-acties wil doen met de politie om mensen zonder papieren te controleren, maar dat die geen zin hebben. "Dienst Vreemdelingenzaken vraagt ons om niet meer dan twintig migranten per dag naar hen door te sturen", zegt Clerfayt. "Meer kunnen zij niet aan. Van de twintig gecontroleerde personen die we doorsturen elke dag, staat twee derde enkele uren later opnieuw in het noordstation met een bevel om het land te verlaten."

Op dat bevel staat dat de persoon in kwestie drie maanden heeft om het land te verlaten. "Waar moet die persoon in de loop van die drie maanden slapen? Op dit moment in het Noordstation."

"Theo Francken is sterk in tweeten, maar zwak op het terrein"

"Vanuit de kuststreek worden transmigranten naar Brussel gejaagd", zegt Clerfayt. "Daar is N-VA blij mee, want dan is het niet meer een probleem in Vlaanderen. Voor snelwegparkings in Vlaanderen voorziet de federale regering privébewaking. In Brussel gebeurt er niets."

"Elke migrant die in het Noordstation slaapt is een bewijs dat de migratiepolitiek van Theo Francken en Jan Jambon faalt", aldus Clerfayt. "Ze slagen er niet in om een echte oplossing te vinden voor de transmigranten."

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'