Burgemeester van Brecht: "Brand absoluut nog niet onder controle, bewoners kunnen nog niet naar huis"

24 april 2021
De brand op het militair domein en natuurgebied in Brecht, bij Antwerpen, is "absoluut nog niet onder controle". Dat zegt burgemeester Sven Deckers (N-VA) in 'De Ochtend'. " Voorlopig is het niet veilig, ook niet voor de geëvacueerde bewoners om nu al terug naar huis te kunnen keren." Hij vreest ook dat omvang van de brand veel groter is dan eerder werd gedacht.

De grote natuurbrand die gisteren ontstond na een schietoefening van het leger in het militair domein Groot Schietveld is nog niet onder controle. Dat zegt burgemeester Deckers stellig. "Het vuur is omschreven, maar de brand is absoluut nog niet onder controle."

Uit voorzorg werd gisteren beslist om een camping en een wijk in Wuustwezel te evacueren. De bewoners werden afgelopen nacht ergens anders te slapen gelegd. Voorlopig kunnen zij nog niet naar huis terugkeren zegt burgemeester Deckers.

Omvang

Burgemeester Deckers ging zelf ter plaatse en vreest dat de omvang van de natuurbrand veel groter is dan gisteren werd ingeschat. De afgebrande oppervlakte zou eerder richting 1.000 hectare gaan dan 500 hectare die gisteren werd meegedeeld.

De burgemeester is samen met de inwoners van Brecht verontwaardigd over het feit dat dit is kunnen gebeuren. Ook al omdat dit zo'n grote gevolgen heeft: brandweerkorpsen uit de wijde omgeving, zelfs uit Limburg, zijn naar het Groot Schietveld moeten komen om de lokale brandweer te versterken.

Omdat het Belgische leger zelf geen blushelikopters ter beschikking heeft, helpt ook het Nederlands leger sinds gisteren met twee grote Chinook-helikopters om vanuit de lucht de brand te blussen.

Beluister het gesprek met de burgemeester van Brecht uit 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'