Burgemeester Zwijndrecht verbaasd dat Antwerpen en regering in 2017 werden ingelicht over PFOS-vervuiling

17 juni 2021
© Belga
De burgemeester van Zwijndrecht, André Van de Vyver, vindt het "op zijn zachtst gezegd zeer merkwaardig" dat de Vlaamse regering en het stadsbestuur van Antwerpen in 2017 al op de hoogte werden gesteld van de PFOS-vervuiling van de 3M-fabriek in Zwijndrecht. De burgemeester zelf werd toen niet op de hoogte gebracht, zegt hij.

De top van de Vlaamse regering en het Antwerpse stadsbestuur werden in 2017 via een e-mail van Lantis, de uitvoerder van de Oosterweelwerken, op de hoogte gebracht van de alarmerende PFOS-waarden op de Oosterweelsite op de Antwerpse ring én de mogelijke risico's voor de gemeente Zwijndrecht. VRT NWS kon die bewuste mail inkijken.

Burgemeester Zwijndrecht: "Het lijkt mij logisch dat ook wij op de hoogte gebracht moesten worden"

Bij de ontvangers van die mail geen burgemeester van Zwijndrecht. "Het lijkt mij logisch dat ook wij op de hoogte gebracht moesten worden", reageert André Van de Vijver, die nu nog altijd de burgemeestersjerp draagt. "Zeker omdat de Palingbeek en de 3M-fabriek op ons grondgebied zijn gesitueerd. Ik zou zelfs durven zeggen dat we nog eerder dan de stad Antwerpen (die de bewuste mail in 2017 wel mocht ontvangen red.) op de hoogte gebracht moesten worden."

In al die communicatie uit 2017 was ook sprake van een onderzoek van toxicoloog Jan Tytgat. Maar dat onderzoek kon de burgemeester van Zwijndrecht pas een aantal dagen geleden inkijken. "Daar staan een aantal waarschuwingen in, maar wij hadden daar toen in 2017 helemaal geen weet van. Diegenen die de studie hadden besteld - en voor zover ik weet, was dat Lantis - hadden dat toch kunnen overbrengen in 2017 en niet zoals nu, vier jaar later?"

Uit de informatie die VRT NWS kon inkijken, blijkt ook dat er in 2017 het voornemen was om infosessies te organiseren voor de buurtbewoners. Maar ook daar heeft de burgemeester van Zwijndrecht, wiens inwoners net deel uitmaken van de buurtbewoners, geen weet van. Maar kan je dan zomaar een infovergadering organiseren voor de plaatselijke bevolking, terwijl hun burgemeester er niks van weet? "Dat lijkt mij bijzonder onlogisch."

De PFOS-vervuiling in een notendop

Tijdens de graafwerken voor de Oosterweelverbinding in Antwerpen is aan het licht gekomen dat er te hoge PFOS-concentraties in de grond zitten. PFOS is een chemische stof die behoort tot de grote groep van PFAS-stoffen, een familie van duizenden synthetische chemische stoffen die niet afbreekbaar zijn. PFOS is water-, vet- en vuilafstotend. Maar het is ook giftig en kan op termijn leiden tot bijvoorbeeld kanker.

Waar die PFOS vandaan komt? 3M, een bedrijf in Zwijndrecht, gebruikte de stof tot 2002. In de ruime omgeving van de fabriek zijn hoge concentraties van de stof gevonden. Uiteindelijk werd beslist dat inwoners geen groenten en eieren uit eigen tuin mogen eten. Het Vlaams Parlement heeft nu beslist dat er een onderzoekscommissie komt om de vervuiling van de grond in en rond Zwijndrecht te onderzoeken.

Beluister het gesprek burgemeester André Van de Vijver in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: