Bus- en tramverkeer verstoord door staking bij De Lijn: "Situatie gaat goede richting uit"

21 december 2020
Bij De Lijn zijn vandaag vakbondsacties gepland. Er zijn werkonderbrekingen aangekondigd waardoor het bus- en tramverkeer quasi overal verstoord is. De situatie is al aanzienlijk verbeterd tegenover 6u vanochtend. De hinder is momenteel het ergste in de stad Antwerpen, waar slechts 1 op 3 voertuigen uitrijden. De Vlaamse vervoersmaatschappij adviseert reizigers om de informatie op de website en in de app van De Lijn in de gaten te houden.

De vakbondsacties zijn vanochtend van start gegaan. Om 6 uur was het bus- en tramverkeer quasi overal verstoord. "Wij merken dat de stakingsoproep door de vakbonden vrij goed wordt opgevolgd op het terrein", klinkt het bij De Lijn-woordvoerder Karen Van der Sype. "Ook veel chauffeurs hebben gevolg gegeven aan de oproep."

Tegen 8u30 is de situatie al aanzienlijk verbeterd. "Er zijn meer diensten opgestart omdat het al iets later op de ochtend is", zegt Van der Sype. "Dat lijdt tot meer rijdende bussen en trams", klinkt het bij Van der Sype.

De hinder blijft het ergste in de stad Antwerpen. Daar rijdt maar 1 op 3 van de voertuigen uit. Vanochtend was dat slechts 1 op 4. Van de streekbussen rijdt 75 procent van de voertuigen wel uit. "Alles gaat al iets beter dan vanochtend vroeg", aldus Van der Sype.

In de andere Vlaamse provincies reed vanochtend de helft van de voertuigen uitgereden. Ook daar gaat de situatie de goede richting uit zegt Van der Sype. In Limburg is de situatie onveranderd.

In de andere provincies varieert het aantal rijdende bussen en trams tussen 65 en 80 procent. De Lijn adviseert reizigers om voor vertrek de informatie op de website en in de app van De Lijn te checken.

Technische dienst

De bonden staken om problemen bij de technische dienst aan te kaarten en hogere lonen te eisen. Directeur-generaal Roger Kesteloot reageerde dat de bonden "van kwade wil" zijn en "destructief gedrag" vertonen. De staking is volgens hem "spierballengerol voor intern vakbondsgebruik". De Lijn heeft al heel wat inspanningen gedaan voor de technische dienst, luidt het ook.

Luister naar Stan Reusen van de socialistische bond ACOD in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend